Ce pensie are Ion Iliescu

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Ion Iliescu are 93 de ani.

Ion Iliescu s-a născut pe 3 martie 1930, în Olteniţa. A debutat de tânăr în activitatea politică în cadrul Partidului Comunist, prim-secretar al UTC, membru în CC al PCR şi în Marea Adunarea Naţională, ministru. Ulterior, a fost exclus din viaţa politică, nefiind de acord cu unele decizii luate în forumul central de partid.

Figura sa politică a reapărut în timpul evenimentelor din decembrie 1989. A fost ales preşedinte al CFSN, apoi al CPUN, organisme menite să asigure provizoriu conducerea statului până la formarea instituţiilor rezultate din alegeri. A fost ales de trei ori preşedinte al României.

Este una dintre cele mai controversate figuri ale vieţii politice după 1989 din cauza numeroaselor convulsii sociale care au marcat tranziţia României spre regimul democratic.

Ion Iliescu beneficiază de un venit compus din pensia de bază, la care se adaugă o indemnizație pentru funcția de președinte. Prin urmare, suma totală pe care o primește este de 9.247 de lei, constând în 3.916 lei din pensie și încă 5.331 de lei din indemnizația pentru funcția menționată. Acest venit echivalează aproximativ cu 2.000 de euro.

De asemenea, președintele deține, în București, un apartament cu o suprafață de 156 de metri pătrați, cumpărat în anul 1996.

VEZI ȘI: Curtea de Apel Bucureşti a dispus, recent, începerea judecării pe fond în dosarul 'Revoluţiei'

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, recent, începerea judecării pe fond în dosarul 'Revoluţiei', în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii, însă decizia nu este definitivă.

După mai multe amânări, instanţa a respins toate excepţiile şi cererile ridicate de avocaţii lui Ion Iliescu, fiind constatată legalitatea rechizitoriului întocmit de procurori.

Dosarul "Revoluţiei" s-a plimbat peste patru ani între instanţele şi parchetele bucureştene pe motive de procedură.

În prima fază, Ion Iliescu a fost trimis în judecată de Parchetul Militar în aprilie 2019, însă dosarul a fost restituit la Parchet peste doi ani de către judecătorii de la ICCJ, fiind invocată existenţa unor nereguli în rechizitoriu.

Instanţa supremă a decis atunci excluderea din materialul de urmărire penală a mai multor probe, printre care "declaraţii" ce conţin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale, rapoarte ale Parlamentului, un punct de vedere de la SRI sau documente de arhivă de la MApN. Vedeți aici detalii - https://www.dcnews.ro/ion-iliescu-va-fi-judecat-in-dosarul-revolutiei-decizia-curtii-de-apel-bucuresti-nu-este-definitiva_935557.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel