Ce nu s-a văzut la TV la protestul ciobanilor. 'Josnic moment'-exclusiv

'Ciobănia este pe aceste meleaguri din vremea dacilor și așa va rămâne până la sfârșitul veacurilor. Este singurul domeniu ce nu a fost viciat de globalizare', sunt cuvintele lui Ion Motea, student la Universitatea din București și președinte al Tineretului Național Țărănesc Creștin Democrat.

Ion Motea a fost marți alături de miile de ciobani care au protestat la Palatul Parlamentului în legătură cu Legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic. El a povestit în exclusivitate pentru DC News de ce a fost astăzi alături de oieri. Ion Motea a vorbit și despre cele mai urâte momente de la protestul ciobanilor.

"În urma unor apeluri telefonice primite de la crescătorii de ovine și caprine din zona Sibiului și Banatului am fost înștiințat că se va organiza un protest în București în fața Palatului Parlamentului pentru suspendarea legii ce prevede că la şes, ciobanii pot avea la stână doar un câine. La deal sunt permişi doi câini, iar turmele de la munte pot fi păzite de cel mult trei câini. Cei care vor fi prinși cu mai mulți câini la oi riscă să plătească până la 1500 de lei amendă.

Am fost revoltat încă de la luare în promulgare a acestei legi lipsită total de nuanțe de gândire sociologică, geografică și economică. Datorită faptului că familia mea fiind crescătoare de animale în zona de deal și cunoscând pe propria piele ce înseamnă viața la stână și cu atât mai mult la țară nu am avut cum să nu reacționez la aceste evenimente și am decis să mă alătur protestatarilor", ne-a povestit Ion Motea.

VEZI ȘI: Chestiune înfiorătoare legată de Legea vânătorii. Nimeni nu a sesizat acest aspect

Cel mai urât, dar și cel mai josnic moment al protestului

"Ne-am adunat în jurul orei 11:00 în zona parcului Izvor unde s-a scandat contra parlamentarilor și o delegație formată din protestatari a plecat la negocieri. În tot acest timp, de la un simplu protest unde eram îngrădiți de gardurile metalice ale jandarmilor, s-a pornit spre Piața Constituție și de acolo spre poarta de intrare la senatul României din Palatul Parlamentului. Poarta a fost forțată și am reușit intrarea în curtea Parlamentului, unii dintre Ciobani au căpătat ușoare zgârieturi la mâini când s-a intrat pe poartă și cel mai urât moment și lipsit total de gândire umană a fost când jandarmeria a dat cu gaze lacrimogene în noi, dar aceste lucruri nu ne-au dat înapoi de la protest.

Un alt moment penibil din partea celor care ar trebui să reprezinte instituțiile statului a venit de la senatoarea Cristiana Anghel când un cioban a strigat că: "Nu e lege asta, nu e lege" și senatoarea Anghel drept replică zice: "Ești prost?". Josnic moment pentru Instituția Parlamentului ce este reprezentată și de senatoarea Cristiana Anghel. Un Cioban a dat dovadă de mai multă cultură și bun simț decât o persoană ce reprezintă Statul Român. Senatoarea, după "discursul" ținut, a revenit cu o precizare că și jandarmii sunt oameni și muncesc și să ascultăm ce ne zic când trebuie să ne retragem. A fost o glumă bună, cred că erau oameni și când au dat în noi cu gaze sau atunci se transformă în Robocop", ne-a mai zis studentul.

VEZI ȘI: Legea vânătorii, dublu atac la patrimoniul național. Lovitură uriașă pentru România-exclusiv 

"Dintr-o dată au început să crească numărul jandarmilor ajungând la un număr aproximativ de o sută și ceva. La niciun protest nu am văzut atâta jandarmerie... parcă eram niște fiare venite din munți ca să distrugem Parlamentul mai era puțin și chemau armata ca la mineriadă că de atunci nu a mai intrat nimeni la niciun protest în curtea Parlamentului. Suntem oameni simpli și dorim doar să se facă dreptate în privința legilor nedrepte. În timpul protestului au început să apară tot felul de personaje ce agitau mulțimea și se vedea clar că nu aveau de nicio culoare de a face cu protestele. Unii dintre ei au fost recunoscuți imediat ca "protestatari de meserie" prin București, dar încă nu se știe exact dacă au fost aduși sau au venit din propria inițiativă", a adăugat Ion Motea.

Cuvintele care i-au înfuriat pe oamenii veniți la protest

Președintele Tineretului Național Țărănesc Creștin Democrat a continuat: "În jurul orei 15:30 au ajuns la noi, doi dintre cei plecați în delegația pentru negociere. În acest moment s-a încercat scoaterea noastră afară în stradă prin ținerea delegaților în stradă și vorbind de acolo, dar am început să strigăm și i-am adus în interior unde au început să spună că această lege va fi votată în luna februarie a anului viitor din cauză că vin sărbătorile de iarnă și se va intra în vacanță. Aceste cuvinte mai mult ne-au înfuriat și determinat să nu părăsim curtea Parlamentului. În jurul orei 16:40 a venit delegația de la negocieri care a zis că au listele semnate de consiliul cu care s-a ținut negocierile și că punctele referitoare la vânătoare, pășunat și numărul de câini se vor reglementa printr-o ordonanță de urgență și restul legii se va dezbate pe larg după vacanță. Vom aștepta reglementările asupra acestei legi, dacă nu se vor face așa cum trebuie vom ieși mai mulți în stradă și astăzi am fi fost în stradă 10 000 dacă poliția rutieră și jandarmeria nu ar fi oprit autocarele la intrarea în București".

În încheiere, Ion Motea le-a propus politicienilor un experiment pentru a simți și ei măcar puțin cum trăiesc ciobanii.

"Rog pe cei ce votează legea să se ducă câteva zile să stea la o stână în munți într-un cojoc cu doi câini și 300 de oi pe care să le păzească noapte cu un simplu ciomag în mână. Singura lor scăpare este libertatea de folosire a armelor de foc pentru ciobani fără a plăti taxe că 7 câini pe care îi ai la stână încă nu necesită taxe la stat, ci doar mâncare care nu este subvenționată de stat. Dacă am avea doi câini ne-ar plăti statul mâncarea pentru ei? Nu cred asta! Mai întâi să regleze treaba vânătorii cu prădătoarele carnivore și după să se lege de numărul câinilor de la stână", a conchis Ion Motea.

SURSA FOTO: Ion Motea Facebook

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel