Adela Chirică, „într-o societate obişnuită cu capul plecat”, a spus răspicat: sufăr de endometrioză. Gestul ei a inspirat zeci de femei care se luptă cu această afecţiune să-şi spună povestea.
Adela Chirică, mama lui Davis, diagnosticat cu sindromul Dravet, şi președinta Asociației pentru Dravet și alte epilepsii rare, a aflat recent că suferă de endometrioză. Auzise despre această afecţiune, „dar nu aprofundasem niciodată subiectul. Nu era din aria de medicină pe care o studiam, însă nici necunoscut nu îmi era", a spus, pentru DC News, Adela Chirică.
După ce un diagnostic i-a zguduit viaţa, nu s-a închis în casă şi nici nu şi-a plâns de milă, dimpotrivă. Şi-a împărtăşit povestea din dorinţa de a ajuta alte persoane. După gestul ei, a primit zeci de mesaje de la femei care trăiesc cu acest diagnostic. „Eu am primit doar poveşti triste, cu multe operaţii, cu recidivă. Îmi cereau sfaturi, ce să mai facă şi unde să se mai ducă, la ce medici. În acest moment nu le pot da informaţii prea multe pentru că abia învăţ şi eu. Nici în cazul meu nu ştiu exact ce va urma, iar asta mă sperie puţin”, a mărturisit Adela.
De menţionat că a primit şi mesaje prin care a fost „tocată pe toate părţile”. „Ce să zic... Este greu într-o societate obişnuită cu capul plecat, să iasă cineva public şi să îşi asume. Dar în acelaşi timp, ne dorim ca acest diagnostic să fie cunoscut şi să se facă ceva şi în acest domeniu. Cam complicat, nu? Însă eu mereu am spus că nimic nu se întâmplă degeaba. Probabil că şi acum e la fel. Poate trebuie să fac cărare şi în acest domeniu. Că tot m-am obişnuit... Iar celor care nu ştiu decât să toace, le transmit mereu acelaşi mesaj: când vorbeşti urât despre cineva, de fapt vorbeşti despre tine. Doar despre tine ca om! Iar acest lucru e valabil pentru toată lumea, fără excepţii”, spune președinta Asociației pentru Dravet.
[citeste si]
VEZI ŞI De ce mă bucur că Adele Chirică are endometrioză. Bonus: o declarație oribilă a unei jurnaliste
Acum, Adela învaţă să trăiască cu calmante şi perfuzii. „Aştept să mai prind puţină putere, ca să pot face ceva. Între timp, am fost contactată de asociaţiile care se ocupă cu endometrioză şi sper ca împreună să schimbăm ceva. Pentru început, ţin un fel de jurnal virtual cu #viatacuendometrioza la care sper ca, în timp, să participe cât mai multe persoane, fiecare cu experienţele lor", a declarat Adela, care va organiza, în viitor, un eveniment prin care să facă cunoscut atât diagnosticul, cât şi necesităţile celor care trăiesc cu endometrioză.
Endometrioza este o afecţiune frecventă care se defineşte prin prezenţa unui ţesut asemănător cu endometrul (ţesutul cu aspect de mucus care înveleşte în interior uterul) descoperit în afara uterului, în principal în alte părţi ale cavităţii pelviene. Endometrioza se poate localiza în ovare, pereţii uterului sau ligamentele acestuia, vagin, apendice, vulvă şi colul uterin.
În situaţii rare, leziuni au fost descoperite şi în vezică, intestine şi plămâni. Ţesutul localizat în exteriorul uterului se comportă asemănător cu endometrul din interiorul acestuia, îngroşându-se şi dezintegrându-se în fiecare perioadă de ovulaţie, creând zone hemoragice, inflamaţii şi iritaţii. Boala poate să fie dureroasă, să aducă neregularităţi în menstruaţie, dureri la contactul sexual şi alte disfuncţii sexuale.
Are o incidenţă crescută în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani, fiind puternic asociată cu infertilitatea.
VEZI ŞI ENDOMETRIOZĂ. De ce boala este mai gravă decât CANCERUL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu