CCR: Ponta poate şterge datoriile Rompetrol doar prin OUG. Parlamentul a încălcat Constituţia

Curtea Constituţională a României spune că încercarea de a trece printr-o lege memorandumul cu Rompetrol este neconstituţională, singura posibilitate a premierului de a şterge datoriile KazMunaiGaz, conform înţelegerii din februarie dintre Guvern şi kazahi, este eliberarea unei ordonanţe de urgenţă cu semnătura lui Victor Ponta. Aprecierile CCR apar în motivarea deciziei de acceptare a sesizării de neconstituţionalitate făcută de preşedintele Traian Băsescu. Decizia favorabilă şefului statului a fost luată pe 21 noiembrie, dar publicată în Monitorul Oficial pe 21 decembrie.

Judecătorii singurei autorităţi de jurisdicţie constituţională din România spun că Parlamentul a încălcat Constituţia când a ales să accepte aprobarea prin lege a memorandumului Rompetrol. Ei mai arată că Executivul a dat dovadă de "lacune în înţelegerea instituţiilor de drept" prin iniţierea proiectului de lege în această formă, scrie gandul.info.

CCR semnalează o încălcare a principiului separaţiei puterilor în stat, după ce Parlamentul s-a substituit Guvernului şi a votat un act normativ pentru un caz individual. Curtea Constituţională nu exclude ca încadrarea greşită să se fi făcut intenţionat. „Guvernul a ales calea unei iniţiative legislative, în condiţiile în care autoritatea executivă însăşi califică convenţia încheiată între părţi drept un contract de stat”, arată judecătorii.

Ideea aplicării unei legi în cazuri individuale încalcă însă Constituţia, susţine Curtea, menţionând ca precedent decizia din 2005 când legea pentru restituirea unor bunuri către fostul suveran Mihai I a fost de asemenea declarată neconstituţională.

Judecătorii nu îi dau dreptate premierului, care spunea că atacarea memorandumului la CCR atrage riscul intrării în insolvenţă a rafinăriei de la Năvodari. „Decizia Curţii Constituţionale nu va produce niciun efect asupra existenţei, conţinutului şi efectelor juriduce pe care contractul de stat le produce între părţile semnatare”, arată Curtea.

De altfel, după decizia din 21 noiembrie, dar înainte de publicarea motivării, conducerea Rompetrol ameninţa cu anularea investiţiilor de 350 de milioane de dolari planificate, dacă memorandumul va pica.

Deciziile CCR sunt obligatorii, definitive şi general valabile.

CCR lasă o singură opţiune Guvernului

Conform pasajelor din motivare, publicate de gandul.info, guvernul, în mod intenţionat sau prin necunoaşterea legislaţiei în materie de drept comercial, drept internaţional public şi privat, a denumit memorandum şi a aplicat procedurile specifice tratatelor – care implică Parlamentul – ceea ce, în realitaate, era un contract de stat.

„Memorandumul de înţelegere, ca instituţie juridică, desemnează un tratat care consemnează în scris un acord la nivel de stat, la nivel guvernamental sau la nivel departamental, având scopul de a crea, de a modifica şi de a stinge drepturi şi obligaţii juridice sau de altă natură, guvernat de dreptul internaţional public”, reaminteşte Curtea ce este un memorandum, având ca părţi statele naţionale.

Distinct, legislaţia defineşte şi noţiunea de contract de stat. Afacerea Guvernului Ponta cu Rompetrol reprezintă „un contract de stat, o tranzacţie, guvernate de dreptul comercial care are ca finalitate stingerea unui proces aflat pe rolul unei instanţe judecătoreşti”, conchid judecătorii.

În consecinţă, „denumirea convenţiei încheiate între părţi drept memorandum de înţelegere creează o evidentă confuzie cu privire la regimul juridic aplicabil acesteia, demonstrând o lacună în înţelegerea instituţiilor de drept al tratatelor, respectiv a celor privind contractele încheiate între părţi care au ca obiect existenţa, modalităţile, întinderea sau exercitareaa oricăror drepturi, actuale sau eventuale, susceptibile de a fi valorificate în justiţie”, se mai arată în documentul citat.

Pentru a evita încălcarea Constituţiei, ştergerea datoriilor de aproximativ 400 de milioane de dolari poate fi făcută prin HG, adică cu semnătura lui Victor Ponta, arată judecătorii: „În situaţia de faţă, stingerea litigiului se putea realiza pe calea tranzacţiei între statul român reprezentat de Ministerul Finanţelor şi The Rompetrol Group NV, eventual aprobată printr-o hotărâre a Guvernului, potrivit competenţei sale de administrare a proprietăţii statului, respectiv a pachetului de acţiuni al Rompetrol Rafinare”.

Decizia de neconstituţionalitate a legii care aproba memorandumul a fost luată ca urmare a sesizării formulate în luna octombrie de preşedintele Traian Băsescu. PDL şi UDMR au sesizat şi ele Curtea, în vară, însă pe alte aspecte, nu pe cele privind modalitatea de aprobare a înţelegerii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel