Cât de mult ne vrea Germania lui Merkel în Schengen?

”Şi eu i-aş pune o întrebare publică domnului preşedinte: la discuţiile din marja Consiliului European de la Bruxelles, atunci când i-am adresat rugămintea de a avea o discuţie cu cancelarul german Merkel, dacă a avut această discuţie pentru susţinerea României pentru aderarea la spaţiul Schengen?”, i s-a adresat Titus Corlățean lui Traian Băsescu, care dă impresia că luptă fără rezerve în țară, pentru ca prioritatea României să fie intrarea în Schengen. Dar oare a glăsuit Băsescu ceva în fața cancelarului german, încercând s-o persuadeze în a ne facilita intrarea în zona de liberă circulație? Pentru că, așa cum el însuși a declarat, îndeplinim toate criteriile. 

Ultimele întrevederi dintre oficialii români și omologii lor olandezi au distras atenția de la țara care nu a dat niciun semnal că vrea ca România să pășească în zona de liberă circulație: Germania. Întrebarea lui Corlățean e una simplă, de relevanță în contextul actual. La Consiliul CE, Merkel și Băsescu se jucau ”de-a vațea”, sub privirile lui Jose Manuel Barroso. Pozele îi arătau pe președintele Băsescu și pe cancelarul german mereu zâmbitori, legați de ”prietenie sinceră”, dovedită și în vara lui 2012. Băsescu tună și fulgeră în România că ne vrea în Schengen, dar argumentele apărate aici nu sunt transmise de președinte la urechile nemților.

Europarlamentarii USL lasă de înțeles că Traian Băsescu și apărătorii lui din PDL o au pe ”Merkel în suflet”. Există un blocaj politic din partea unor țări conduse de populari - spune europarlamentarul Cătălin Ivan.

Analistul Bogdan Chirieac se întreabă de ce se opune Germania în continuare, în ciuda eforturilor Guvernului român de a se curăța de petele guvernării PDL? Poate că dna. Merkel aprecia guvernarea PDL. De exemplu, Adrian Papahagi spune că în timpul Guvernării Boc, România era tehnic pregătită, singurul obstacol fiind Olanda. ”În prezent s-au mai adunat câteva țări, am înțeles. Vreo 2-3”, pare nesigur Papahagi. Așadar, înainte de Ponta, olandezii țineau morțiș să nu intrăm în Schengen, iar Germania era de-a noastră, plină de dorință ca România să adere. Pesemne că Germania (pe care Papahagi a mascat-o subtil cu formula ”vreo 2-3” țări”), ne-a întors spatele acum, de când cu USL la putere. Unde e Băsescu atunci, să-i spună condescendent că, totuși, îndeplinim criteriile? Nu trebuie decât să-i transmită ce transmite poporului în conferințele de presă.

Bogdan Chirieac propune ca România să-și retragă cererea de integrare, dacă se ivește o nouă amânare la JAI, și să reia demersurile după plecarea lui Băsescu din 2014. ”Germania se opune în continuare. Orice face guvernul, nu poți să treci de Germania”. Ar fi curios experimentul, în privința atitudinii Germaniei de după terminarea mandatului lui Traian Băsescu. Dar apoi, dacă n-ar fi el, cine ar mai ”convinge-o” pe Merkel că prioritatea noastră e spațiul Schengen?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel