Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat, în fața comisiei parlamentare speciale pentru Roșia Montană, că BNR ar putea cumpăra o parte din aurul exploatat din zona munților Apuseni.
Alături de Lucian Croitorul au mai fost audiați, vineri, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Casei Regale și ai Uniunii Arhitecților.
”Producţia de 300 de tone se va obţine în decenii, nu într-un an-doi şi asta înseamnă că probabil, pe an, vor fi produse până pe la 10 tone de aur. Vreau să vă spun că 10 tone de aur, la preţul actual, ar înseamna un cost de aproximativ 370-400 de milioane de euro pe tonă de aur fin, monetar. Deci o tonă de aur e o tranzacţie de maximum 400 de milioane de euro, iar această tranzacţie pentru Banca României nu este o tranzacţie ieşită din comun. BNR face astfel de tranzacţii destul de des”, a spus Croitorul.
”Dacă va fi această decizie (de cumpărare a aurului exploatat de la Roșia Montană - n.r), va aparţine unui consiliu de administraţie al BNR, altul decât cel de astăzi”, a precizat consilierul guvernatorului BNR.
Rezerva de aur a BNR este de 103,7 tone, care valorează aproximativ 3,3 miliarde de euro la cotaţiile internaţionale din luna septembrie. La finele lunii septembrie, rezerva de aur reprezenta 9% din rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), potrivit Mediafax.
”O concluzie legată de producţie este aceea că pe an cantitatea de aur produsă nu este în afara normalului şi astfel de tranzacţie nu ar fi nici în afara posibilităţilor Băncii Centrale a României”, a afirmat Lucian Croitoru.
Economistul a menționat că, prin lege, BNR este obligată să asigure stabilitatea preţurilor, să promoveze o politică monetară în acest sens şi, în consecinţă, decizia de cumpărare a aurului va fi subordonată acestui criteriu.
”Cantităţile de aur pe care le va cumpăra România nu rămân fără efecte în ceea ce priveşte cantitatea de bani din economie şi atunci Banca Naţională este obligată, dacă vrea să respecte stabilitatea preţurilor (...), va trebui să sterilizeze. Deci, în afara faptului că există un preţ de cumpărare, BNR va efectua şi cheltuieli, care uneori pot fi serioase, în ceea ce priveşte sterilizarea acestor cumpărări. Într-o exprimare mai plastică, arestarea banilor care se creează odată cu cu această cantitate de aur, pentru a nu produce inflaţie”, a mai spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu