Președintele Statelor Unite ale Americii i-a mulțumit lui Andrzej Duda pentru ajutorul pe care Polonia l-a acordat celor aproximativ 700.000 de refugiați din Ucraina.
Preşedintele american, Joseph Biden, a reafirmat, într-o conversaţie cu omologul său polonez, Andrzej Duda, angajamentul Statelor Unite de protejare a tuturor stateor membre NATO şi a mulţumit Poloniei pentru primirea a 700.000 de refugiaţi ucraineni.
"Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit astăzi cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, despre reacţia ţărilor noastre, în strânsă coordonare cu aliaţii şi partenerii, la invazia neprovocată şi nejustificată a Rusiei în Ucraina, inclusiv despre eforturile în curs pentru a impune consecinţe severe asupra Rusiei. Preşedintele Biden a evidenţiat angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea Poloniei şi a tuturor aliaţilor noştri din NATO. A salutat parteneriatul Poloniei prin găzduirea a 9.000 de militari americani, inclusiv 4.700 de militari suplimentari transferaţi acolo în ultimele săptămâni pentru a oferi asigurări aliaţilor de pe flancul estic, pentru a descuraja agresiunea rusă împotriva NATO şi pentru a fi alături de colegii polonezi în scopul menţinerii securităţii şi stabilităţii Europei", anunţă Preşedinţia SUA, într-un comunicat postat pe site-pul propriu şi vizualizat de agenţia Mediafax.
Preşedinţii Joseph Biden şi Andrzej Duda "au afirmat angajamentul faţă de poporul Ucrainei", inclusiv importanţa furnizării urgente de asistenţă umanitară. "Preşedintele Biden i-a mulţumit preşedintelui Duda şi poporului Poloniei pentru ospitalitatea manifestată prin găzduirea şi ajutarea a aproape 700.000 de ucraineni şi alţi cetăţeni care au fugit până acum", subliniază Preşedinţia SUA.
Guvernul Germaniei a reiterat, vineri seară, apelul adresat Rusiei de a opri intervenţia militară din Ucraina, la câteva ore după conversaţia cancelarului Olaf Scholz cu preşedintele Vladimir Putin.
"Războiul din Ucraina trebuie să înceteze", a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, potrivit postului RTL.
"Sunt şi mulţi cetăţeni ruşi care consideră că acesta nu este războiul lor, ci este un război fals al preşedintelui ţării", a subliniat Annalena Baerbock, cu ocazia reuniunii miniştrilor de Externe din statele Uniunii Europene.
Anterior, Guvernul de la Berlin a transmis că Olaf Scholz, cancelarul german, a discutat vineri cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre conflictul militar din Ucraina, iar liderul de la Kremlin l-a anunţat că urmează o nouă rundă de negocieri cu Kievul şi au stabilit să menţină contactele.
"Cancelarul Olaf Scholz a discutat telefonic, vinerea aceasta, cu preşedintele rus, Vladimir Putin. În conversaţia de aproximativ o oră, cei doi lideri au făcut un schimb de puncte de vedere pe subiecte de dispută. Cancelarul s-a declarat preocupat în legătură cu informaţiile şi imaginile grave care vin de zile întregi din Ucraina. A cerut Rusiei să oprească imediat operaţiunile militare şi să permită accesul organizaţiilor umanitare", a anunţat Guvernul de la Berlin într-un comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX. "Preşedintele Putin l-a informat pe cancelar că Rusia şi Ucraina au programat pentru acest sfârşit de săptămână a treia rundă de negocieri. Putin şi Scholz au stabilit să aibă noi discuţii", precizează Guvernul Germaniei (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu