EXCLUSIV  Audiere Isărescu. Care a fost întrebarea lui Zamfir, cenzurată de Cîțu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a participat, joi, în Comisia Economică și de Industrii de la Senat, la discuții pe tema evolutiei inflației și implicațiile pentru economia României.

În cadrul dezbaterii, senatorul PNL Daniel Zamfir a vrut să adreseze o ultimă întrebare, dar președintele Comisiei economice, de industrie și servicii din cadrul Senatului, Florin Cîțu, i-a spus că a adresat suficiente.

DC News l-a contactat pe liberal pentru a afla ce întrebare dorea să adreseze.

Comparație cu mersul la doctor sau la avocat

"L-am auzit pe domnul Isărescu că se declara îngrijorat de lipsa educației financiare a populației. Ținând cont că este guvernator de mulți ani, voiam să știu: cine ar fi trebuit să impulsioneze educația financiară a oamenilor? Tot dumnealui spunea, în trecut, că, deși un contract este cu clauze abuzive, dacă l-ai semnat... asta e, îți asumi! Pe ideea că dacă nu ai educație financiară... plătești! Nu cred că e în regulă. Aș face o comparație. Când mergi la medic, trebuie să ai cultură medicală pentru a ști ce diagnostic îți pune sau ce medicamente îți dă? Sau când te duci la avocat, trebuie să cunoști toți termenii juridici? Nu! Am vrut să știu cum interpretează dumnealui faptul că în instanțele din România jumătate din procese sunt cu instituțiile financiare bancare și nebancare", a spus Daniel Zamfir pentru DC News.

Declarațiile lui Mugur Isărescu de la dezbaterea despre inflație

Adevărata inflaţie a fost ecranată de măsuri fiscale în 2017, precum reducerea TVA, iar dacă am calcula rata inflaţiei fără impactul fiscal ea nu a fost atât de negativă în prima jumătate a anului trecut, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la şedinţa organizată de Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului.

"Am avut o inflaţie negativă în cea mai mare parte, cam jumătate din 2017, ca şi în 2016, dar cum vă spuneam, scuzaţi cuvântul că poate nu este cel potrivit, adevărata inflaţie a fost ecranată de măsuri fiscale, reducerea TVA. Dacă am calcula rata inflaţiei fără impactul fiscal ea nu a fost atât de negativă ca să spunem aşa în prima jumătate a anului trecut. A fost chiar pozitivă. Aceştia sunt factori exogeni", a spus Mugur Isărescu.

Acesta a precizat că BNR nu are nicio putere asupra preţurilor administrate sau politicilor fiscale, în afară de discuţie sau dialog şi găsirea unui mix care să ţină echilibrele în economie sub control. Şeful băncii centrale a spus că inflaţia a fost redusă în anii 2015, 2016 şi 2017 şi BNR nu a atins ţinta de inflaţie. Isărescu a menţionat că în aceşti ani inflaţia a fost redusă dar tot datorită măsurilor de politică fiscală. Rata anuală a inflaţiei a fost de 3,3%, la finalul lui 2017, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 4,07% şi a celor nealimentare cu 4,11%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel