Atacuri succesive între Ponta și Băsescu. Bugetul UE, cu efect inflamator pentru România

Basescu-vs-Ponta dc
Basescu-vs-Ponta dc

Primele semne de coabitare dintre Traian Băsescu și Victor Ponta par să fie anulate de ultimele declarații ale celor doi. În două discursuri ținute aproape simultan - unul de la Cotroceni, iar altul de la Parlament - între prezentarea perspectivelor asupra bugetului european ce urmează să fie discutat joi, cei doi nu au ezitat să lanseze atacuri unul la dresa celuilalt. Dacă șeful statului a declarat că este în interesul României să se negocieze, șeful Executivului susține ferm că interesul țării nu poate fi negociat, ori supus vreunui compromis.

Anunțul făcut de Victor Ponta cu privire la participarea lui Traian Băsescu, ca reprezentant al României la Consiliul de la Bruxelles, părea să fie un semn al aplanării disputelor dintre cei doi. Marți, cu jumătate de oră înainte ca premierul să se adreseze Parlamentului, Traian Băsescu a ținut o conferință de presă, în cadrul căreia a insistat că folosirea dreptului de veto, ne va arunca ”în afara negocierilor.” Traian Băsescu nu a rămas fără reacție la zvonurile conform cărora poziția șefului statului la Consiliul din 23 noiembrie va fi influențată de ”datoriile” pe care le are la unii lideri europeni, pentru sprijinul pe care aceștia i l-au oferit în vară.

”Ştiu ce pot să fac din punct de vedere al capacităţii de negociere în interiorul UE şi ştiu că am potenţial mult mai bun decât Victor Ponta şi pot servi interesele României mult mai bine decât ar putea să o facă premierul, din motive pe care nu insist să le enunţ. Niciodată nu am să fug de exercitarea atribuţiilor pentru a-mi proteja pielea,” îi arunca președintele săgeți premierului, în timpul discursului de la Cotroceni.

”Interesul României este să negocieze. Dacă plecăm cu ideea de veto şi îl şi anunţăm, suntem în afara negocierilor,” își enunța președintele viziunea asupra modului în care ar trebui să decurgă reuniunea liderilor europeni de la Bruxelles. În acest timp, de la Parlament, șeful Executivului îi replica: ”Mă despart de preşedintele României când spun că interesul naţional nu poate fi negociat şi supus unui compromis. Mă consider responsabil pentru acest lucru.  Toate instituţiile, Guvern, Preşedinţie, trebuie să se gândescă la interesul naţional,” spunea premierul. Două perspective net diferite, ce-și păstrează liniile paralele, fără vreun semn că ar urma un consens.

De remarcat contradicția formulată de președinte, care spune că tăierile propuse de președintele CE, Herman van Rompuy sunt ”inacceptabile,” dar, în același timp, aproape exclude folosirea dreptului de veto, vorbind despre un ”compromis.” Se poate considera că, un compromis ar putea include orice, cu excepția folosirii dreptului de veto. Așadar, președintele spune că acceptă orice înțelegere care nu presupune ca el să se opună liderilor europeni care susțin bugetul lui van Rompuy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel