EXCLUSIV  Asigurări de locuințe. Informații esențiale pentru orice român

Românii nu se sperie de cutremur, vecini ori hoți. Deși prețul pe zi al unei polițe este mai mic decât cel al unei sticle de apă, puțini sunt cei care aleg să își asigure locuințele.

Pe piața sunt asigurate aproximativ 34% din totalul numărului de locuințe din mediul urban, cu proprietari cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 ani, conform studiului IRSOP din 2016.

Potrivit datelor PAID publicate în 06.03.2017, numărul polițelor obligatorii a crescut cu 7,1%, pana la 1,7 milioane în decembrie 2016 față de aceeași perioadă a anului anterior, iar volumul subscrierilor a atins 146,9 milioane lei.

Deși numărul persoanelor care apelează la o astfel de asigurare este în creștere, gradul de acoperire a asigurarii locuințelor ramâne redus în România, în contextul în care potențialul asigurabil cuprinde aproape 9 milioane de locuințe la nivel național. 

Care sunt motivele pentru care oamenii nu își asigură locuințele? Calin Matei, directorul general al Groupama Asigurări, ne-a oferit un răspuns la această întrebare. Acesta crede ca "lipsa de interes nu are neapărat legatură cu ofertele de asigurare, ci în mai mare măsura, cu nivelul relativ scăzut de educație financiara în România, de aici, o nevoie mai mare de dezvoltare în această direcție. În plus, pe fondul unui context de piață dificil, motivele pot fi diverse, unele sunt de natură economică (venituri reduse) altele se referă probabil la probleme de imagine ale unor asiguratori și la slăbirea încrederii în industrie. În general, cel mai frecvent stereotip cu care ne confruntăm este că oamenii cred că trebuie să platească în mod regulat o sumă fixă de bani pe care nu o vor mai primi înapoi. Ori asigurarea înseamnă mai mult decât atât, în viziunea noastră înseamnă continuitatea planurilor personale și profesionale".

Ce trebuie să știi despre polița de asigurare a locuinței!

De ce am nevoie de o asigurare pentru locuință?

Pentru a evita pagubele semnificative în propria locuință este indicat să ne asigurăm locuința. Evităm în acest fel să ne facem griji în privința banilor. În cazul în ni se întâmplă un accidente (incendiu, inundație, trăsnete, fulgere, cutremure) sau suntem atacați de hoți, polița de asigurare de locuință ne va veni în ajutor, având deja strânsă o sumă importantă de bani împreună cu o dobândă aferentă pe care o primim de la compania unde suntem asigurați.

Ce riscuri acoperă asigurarea?

Indiferent de zona în care se află locuința, asigurarea obligatorie acoperă trei riscuri: cutremur, indundații și alunecări de teren. Această poliță acoperă daunele cauzate în urma unor dezastre naturale, așadar alte riscuri frecvente, cum sunt inundațiile de la bloc, furtul, incendiul sau bunurile din casă nu sunt incluse.

Care este prețul unei astfel de polițe?

Prețul unei asigurări de locuință variază, în funcție de materialele din care este construită locuința. Acesta poate pleca de la 10 euro, dar poate ajunge și la 20 de euro în cazul unei sume asigurate de 20.000 de euro. După fiecare daună suma asigurată scade pentru restul perioadei de asigurare, scăzându-se suma folosită ca despăgubire.

Cum obții despăgubirea?

În urma înştiinţării scrise, asigurătorul va deschide dosar de daună, urmând că în maximum 5 zile un reprezentant al acestuia să constate daunele. Plata despăgubirii se face în 10-30 de zile de la data depunerii documentației necesare.

Polița facultativă este diferită față de cea obligatorie?

Spre deosebire de polița obligatorie de asigurare a locuinței, cea facultativă acoperă o gamă mai mare de riscuri, nu doar pe cele provocate în urma unor dezastre naturale. Asigurarea enumeră o serie de alte situații de risc, precum incendii, explozii, coliziune cu autovehicule și vandalism, distrugeri provocate de animale, furtul bunurilor și al elementelor constructive ale clădirii, daune provocate de defecțiuni ale centralelor termice sau alte tipuri de avarii ce necesită reparații. Avantajul unei astfel de polițe îl reprezintă faptul că se ia în calcul valoarea reală a imobilului, asta însemnând că suma despăgubirilor este mult mai mare în cazul unor accidente ori dezastre.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel