EXCLUSIV  Ard ARHIVELE. Informații esențiale despre contractele BĂNCILOR. Ce se întâmplă cu documentele de la stat

Global Archive Manager
Global Archive Manager

De vineri, depozitul Global Archive Management din Dărăști, cu 220 de kilometri liniari de documente arhivate, arde. 

Managerul halei, Ștefan Ecxarcu, declara că datele sunt cel mai de preț activ al companiilor. Acționarii Global Archive Management sunt olandezi. Sistemul care promitea protejarea arhivei a fost importat din Olanda. Era un sistem ”minune”: nu afecta angajații și stingea orice vâlvătaie în 5 minute. `Promisiunile`, care au costat 400.000 de euro, nu și-au demonstrat și utilitatea. 

Printre clienții companiei se numără bănci din România. 

(w670) 

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat, pentru DCNews, că ”BNR nu are nici atribuții, nici responsabilități în ceea ce privește arhiva băncilor”. Fiecare bancă își ia măsuri proprii pentru a-și conserva arhiva. Totodată, Adrian Vasilescu subliniază că toate băncile au și o ”unitate de rezervă”. Deși BNR nu are atribuții, potrivit consilierului guvernatorului BNR, directorul Direcției Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a luat legătura, pentru a se informa, cu băncile care aveau depozite la Global Archive Management. Concluzia: ”Nu există niciun pericol pentru bănci, erau doar documente privind operațiuni închise, credite plătite, relații contractuale stinse între bănci și clienți, în general documente anterioare anului 2007. Toate documentele privind creditele în derulare, cele neperformante sau litigiile sunt la bănci. Dacă ar fi ars toate actele, operațiunile sunt înregistrate și la ANAF, contractele există și la notar, deci existau posibilități de reconstituire a unei arhive, dacă băncile nu aveau unitate de rezervă”. 

Cu toate acestea, numărul clienților Global Archive Management se ridică la 150.

Nu se știe deocamdată, dar printre clienții depozitului din Dărăști s-ar putea număra și instituții de stat, instituții publice, precum spitale, primării, universități, care-și depozitează arhivele însemnate în depozite private. În lipsa unei proceduri care trece pe la notari, singura șansă se recuperare a documentelor ar putea fi ANAF. Dacă însă circuitul documentelor nu implică ANAF, sunt slabe șanse de a fi recuperate. Cu toate acestea, nu sunt informații despre clienții de stat ai companiei, cu atât mai mult cu cât toate informațiile de pe site au fost șterse. 

Site-ul companiei a șters aparițiile media și clienții, astăzi, în jurul orelor 14:00-15:00, la aproape două zile de la izbucnirea incendiului. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel