Transparency International România lansează un apel adresat tuturor cetățenilor-aleși, candidați sau alegători, pentru renovarea sistemului de valori pe care sunt clădite societatea și democrația românească.
"Prezentul apel vine ca o reacție la numeroasele candidaturi depuse deja pentru alegerile din luna iunie de către persoane față de care sistemul judiciar a inițiat cel puțin o procedură de cercetare penală, sau chiar s-a pronunțat în diverse stadii procesuale, candidaturi care - fără a goli de conținut prezumția de nevinovăție - sunt de natură a pune sub semnul îndoielii integritatea profesională a celor vizați. Această situație este cu atât mai alarmantă cu cât printre candidați se numără persoane urmărite penal, trimise în judecată de DNA pentru fapte de corupție, aflate sub control judiciar sau chiar condamnate la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție săvârșite în timpul mandatelor de primari, iar acești candidați sunt cotați în sondajele de opinie printre preferații comunităților locale, cu șanse mari să câștige alegerile. Apreciem că această situație, fără precedent ca amploare în alte democrații moderne, dar care se profilează ca un laitmotiv în viața publică românească, riscă să pună sub semnul îndoielii credibilitatea noastră a tuturor și a țării și să afecteze puterea de negociere și reprezentare în plan internațional", transmite Transparency Internatonal Romania.
[citeste si]
În continuarea apelului se precizează: "Atragem atenția că atitudinea celor care își depun candidatura deși se află în proceduri judiciare pentru fapte de corupție reprezintă o sfidare la adresa justiției. Atitudinea celor care votează astfel de candidați reprezintă expresia unui vot de blam față de justiție și față de credibilitatea măsurilor dispuse de aceasta. Același raționament este valabil și în ceea ce privește partidele politice care au acceptat să înscrie pe listele de candidați persoane aflate în cursul unor proceduri judiciare, și care este în fapt de natură a limita opțiunile electorale ale cetățenilor. Subliniem că dreptul de a fi ales nu reprezintă un drept absolut și nu poate fi exercitat prin îngrădirea dreptului de a alege, deopotrivă recunoscut de Constituția României. În acest context, invităm toți cetățenii să își exercite în mod responsabil drepturile constituționale și să contribuie prin conduita lor la promovarea unui sistem de valori funcțional, în care verticalitatea și integritatea profesională să prevaleze în alegerea candidaților în funcțiile publice. Apelul lansat astăzi este un apel la conștiință, la responsabilitate și la atitudine pro-activă către cei care împărtășesc valorile democratice și ale statului de drept și care își doresc O Românie onestă, fără corupție!".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu