Antonescu: ANI nu e instanță. Legea Agenției trebuie clarificată

crin-antonescu dece
crin-antonescu dece

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a spus, joi, că nu doar Statutul deputaților și senatorilor ar trebui clarificat, ci și legea Agenției Naționale de Integritate, scrie Mediafax.

Crin Antonescu consideră că regimul ANI nu trebuie să-l depășească pe cel an Parchetului, deoarece Agenția nu este instanță judecătorească. ”S-a invocat, în Parlament, cazul în care un cetăţean obişnuit, care nu este parlamentar, din cauza propriei neglijenţe poate să-şi piardă pământul sau alte bunuri. Da, dar nu şi le poate pierde nimeni altfel decât printr-o hotărâre judecătorească. În raport cu un parlamentar, dacă respectăm esenţa parlamentarismului, nu putem proceda cu decizii administrative, de genul aceleia prin care un ministru, să spunem, dă afară un director", a declarat liberalul.

Președintele PNL subliniază că dacă Parlamentul, chiar cu întârziere, are câștig de cauză în instanță, nu i se poate înapoia mandatul. "Nu e vorba de persoana fizică, ci de faptul că o hotărâre administrativă nu poate să anuleze sau să schimbe voinţa populară, democratică. Numai o sentinţă judecătorească. Din acest punct de vedere, lucrurile ar trebui clarificate şi la nivelul legii ANI", a arătat Crin Antonescu.

Potrivit lui, ANI trebuie să aibă atribuţii pentru a se sesiza, pentru a cerceta conflicte de interese, incompatibilităţi, dar să aibă "un regim cel mult ca al Parchetului, care atunci când se sesizează cu privire la o posibilă încălcare a legii deschide o anchetă, adună dovezi şi cere trimiterea în judecată, şi numai atunci când o instanţă îl condamnă, respectivul om intră sub regimul pedepsei". "Nu putem face din ANI o structură administrativă care nu aparţine puterii judecătoreşti. Nu putem face ceva care este mai mult ca Parchetul şi care ţine loc de instanţă. ANI nu este instanţă judecătorească", a continuat Antonescu.

Întrebat dacă apreciază drept normale discuțiile în contradictoriu din plenul Parlamentului la Statutul demnitarilor, Antonescu a răspuns că rolul Parlamentului este de a oferi un cadru pentru ca Puterea și Opoziția să poarte dezbateri argumentate. "Nu sunt deranjat. Sunt obişnuit cu divergenţele, cu diferenţele de opinii. De asta suntem în Parlament. Dacă nu ar exista, dacă nu acesta ar fi până la urmă scopul unui Parlament, o dezbatere serioasă, atunci ar veni aici trei oameni şi ne-ar spune, eu am 200 nu ştiu câte voturi, eu am 100 şi ceva de voturi, eu am 30 şi ceva de voturi şi atunci lucrurile ar fi simple. Într-un fel, în această idee şi în acest spirit, eu salut faptul că noul Parlament are un bun debut, cu dezbateri cu argumente, cu surprize", e explicat șeful Senatului.

Joi, Parlamentul a retrimis pentru o săptămână la Comisia de statut raportul cu privire la Statutul deputaților și senatorilor care admitea obiecțiile ridicate de Traian Băsescu, după ce PNL a criticat textul privind incompatibilitățile și a anunțat că va vota împotrivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel