Andrei Tinu, interviu exclusiv: cutremur la ANC. A fost dezvăluită o discuție controversată cu Raluca Prună

Andrei Tinu a acordat în exclusivitate un interviu pentru DC News la scurt timp după ce Dacian Cioloș a semnat decizia de eliberare a sa din funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, cu rang de subsecretar de stat.

La ANC lucrurile nu mergeau foarte bine de mult timp, dar "ţap ispăşitor" a căutat să fie scos vicepreşedintele Andrei Tinu, care a fost trei luni temporar şi preşedinte al instituţiei. În interviul pe care ni l-a acordat, acesta a făcut mai multe dezvăluiri și a povestit cum s-a derulat ultima lui discuție cu ministrul Justiției, Raluca Prună. Despre culisele unui cutremur cu multe semne de întrebare, aflați mai multe în rândurile de mai jos în interviu cu Andrei Tinu.

DC News: Ce vei face după ce ai fost eliberat din funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie? Vei ataca decizia?

Andrei Tinu: Mă voi întoarce la catedră şi îmi voi finaliza al doilea doctorat, pe tema cetățeniei. Voi aloca mai mult timp familiei, atât de neglijată în ultimul timp. Deşi pare un demers dificil, iau în calcul şi varianta atacării deciziei primului ministru sub două aspecte: văd că este luată la propunerea Ministerului Justiţiei, deci probabil în baza raportului Corpului de control pe care îl consider nelegal şi doi, mandatul vicepreşedintelui este de 4 ani, deci nu pot fi revocat înainte de terminarea mandatului. Interesul în promovarea unei astfel de acţiuni este legat de imaginea mea publică, pe care eu o consider afectată ca urmare a publicării raportului.

DC News: De fapt, ce stă în spatele acestui scandal de la ANC?

Andrei Tinu: În spatele acestui scandal se află, de fapt, imposibilitatea ministrului Justiţiei de a explica opiniei publice modul în care a propus-o pe doamna Mălina Ciobanu în funcţia de preşedinte şi care au fost criteriile transparente de selecţie ale acesteia. Presa a dezvăluit atât parcursul profesional al dumneai: facultate terminată la 29 de ani, la fără frecvenţă, examenul de admitere în magistratură picat de 2 ori, motivele revocării ei ca urmare a unor grave deficienţe constatate la direcţia pe care o conducea etc, cât şi legăturile de familie care au ajutat-o să promoveze.

DC News: Problemele par să existe de mult timp la ANC și tu ai fost cumva scos țap ispășitor. De ce? Cu atât mai mult cu cât în trei luni nu puteai 'revoluționa' instituția.

Andrei Tinu: Trei sferturi din raport l-am combătut doar cu link-uri de pe Internet! Se vede de la o poştă că raportul este făcut la comandă pentru a justifica numirea doamnei Mălina Ciobanu. Câtă vreme doamna ministru nu a putut ieşi public să spună de ce a făcut această propunere de numire, clar şi transparent, singura posibilitate de a scăpa de scandal a fost aceea de a găsi un ţap ispăşitor în persoana mea. Eu sunt principalul vinovat pentru faptul că în cei 5 ani de la înfiinţarea ANC, doar 0,01% din dosare au fost soluţionate în termenul de 5 luni! Cea mai proastă perioadă a instituţiei a fost în cele 4 luni ale interimatului meu, când, culmea, au fost luate cele mai importante măsuri de transparentizare: publicarea pe site a stadiului de soluţionare a dosarelor precum şi a tuturor contractelor încheiate de ANC cu furnizorii etc. Mă aşteptăm ca domnul prim ministru să trimită corpul său de control să verifice activitatea ANC, modul în care aceasta a fost condusă în toţi aceşti ani, inclusiv în perioada intermatului asigurat de mine şi, mai ales, modul abuziv în care s-a desfăşurat controlul ministrului Justiţiei. Un om corect aşa ar fi procedat înainte să ia o decizie. Mai ales că a fost investit cu o astfel de solicitare din partea mea. Am primit o vizită a Corpului de control al primului ministru, la începutul anului, dar nu ca să verifice ceva, ci ca să se intereseze cum poate soţia sa, doamna Valerie Cioloş-Villemin, să obţină cetăţenia română. Pare-se că acest guvern e mai sensibil la legăturile de familie că la orice altceva.

DC News: Care a fost ultima ta discuție cu Raluca Prună?

Andrei Tinu: Ultima discuţie cu doamna Prună am avut-o pe 2 martie, la o zi după primele dezvăluiri în presă. Am fost chemat pentru a mi se cere să-i potolesc pe angajaţii care şi-au dat demisia. I-am explicat doamnei ministru că, din punctul meu de vedere, demisionarii au dreptate. Revolta lor este dată de modul netransparent în care a fost pusă în funcţie noul preşedinte şi că există riscul ca reformele de transparentizare a instituţiei să blocheze, doamna Ciobanu fiind unul dintre principalii opozanţi în procesul de deschidere al ANC. De asemenea, am semnalat şi faptul că era cunoscut la nivelul autorităţii parcursul profesional al doamnei Ciobanu şi legăturile de rudenie ale acesteia şi de aici probabil şi teama unora ca după instalare, aceasta să nu se răzbune pe foştii ei colegi. I-am mai spus doamnei ministru că nu directorii demisionari sunt vinovaţi pentru situaţia creată, ci dumneaei pentru că a propus numirea în funcţia de conducere o persoană controversată, fără niciun criteriu obiectiv, persoană care, culmea, fusese revocată pentru prost management cu numai 3 luni în urmă. Doamna Prună nu a fost mulțumită de răspunsul meu, probabil așteptându-se să fac front comun cu dânsa. Și atunci m-a avertizat voalat, ca sa nu zic amenințat, că și eu am anumite probleme de incompatibilitate, că raportul corpului de control nu e tocmai în regulă... și că ar trebui să mă liniștesc și să îi potolesc și pe revoluționarii din sistem. Problema de incompatibilitate pe care doamna ministru mi-a sesizat-o a fost aceea că sunt membru PSD și că acest lucru nu mă avantajează. I-am răspuns ferm că da, sunt membru PSD și că îmi asum public acest lucru, dar asta nu are nicio legătură cu scandalul numirilor pe pile. Așa s-a încheiat discuția noastră. A doua zi a plecat propunerea de la MJ către Guvern privind eliberarea mea din funcție.

[citeste si]

Istoricul cazului

Pe 8 martie, Andrei Tinu i-a trimis un memoriu premierului Dacian Cioloș, în care acuza menținerea "unui climat tensionat" și crearea unor "grave probleme de imagine" prin numirea Mălinei-Iulia Ciobanu în funcția de președinte al ANC și cerea analizarea posibilității sesizării Corpului de control al prim-ministrului pentru evaluarea "obiectivă" a activității instituției.

În memoriul transmis lui Cioloș, Tinu susținea că Ministerul Justiției și ANC "se confruntă cu grave probleme de imagine" cauzate de numirea Mălinei-Iulia Ciobanu ca președinte al instituției, "la mai puțin de patru luni" de la revocarea ei, în data de 6 noiembrie 2015, din calitatea de director al Direcției Contencios și Relații Publice, ca urmare "a managementului defectuos" al acestui compartiment pe care l-a condus din 2012.

Pe 3 martie, ministrul Justiției, Raluca Prună, declara că ceea ce se întâmplă la ANC este scandalos", exprimându-și regretul că angajați ai instituției "au ales să exporte în presă" o problemă instituțională.

Ulterior, a fost prezentat raportul Corpului de control al MJ în care a fost relevată "o degradare" a performanței instituționale a Autorității Naționale pentru Cetățenie.

"Raportul Corpului de Control a arătat că interimatul asigurat de vicepreședinte a condus la o degradare a performanței instituționale a Autorității Naționale pentru Cetățenie. Prin propunerea numirii unui profesionist din cadrul personalului ANC în funcția de președinte, ministrul Justiției dorește să dea un semnal clar de încredere în profesionalismul angajaților acestei instituții. Ministrul Justiției consideră că ANC este o instituție de maximă importanță și înțelege să ia toate măsurile necesare pentru ca aceasta să funcționeze ca un serviciu public de calitate, la cele mai înalte standarde de profesionalism", se preciza într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Cine este Mălina Ciobanu

Mălina Iulia Ciobanu este soţia procurorului militar Nelu Ciobanu, director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii şi fost şef serviciu tehnic (interceptări) la DNA. A absolvit o facultate la Universitatea „Nicolae Titulescu" în 2004.

În noiembrie 2015, Ciobanu a fost schimbată din funcția de director al Direcţiei contencios şi relaţii publice a Autorităţii, pentru abateri grave, de către Andrei Tinu. La nici o lună după aceea, corpul de control „s-a autosesizat" și a venit, pentru prima oară, în control la ANC. Deși anunțaseră că verifică activitatea autorității din perioada anilor 2013-2015, concluziile inspectorilor, prezentate de către Ministerul Justiției, după izbucnirea scandalului, arată că, de fapt a fost verificată perioada celor trei luni de interimat ale lui Andrei Tinu căruia i s-a reproșat tot ceea ce nu funcționa de la înființarea ANC, în 2010.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel