Joi, 16 decembrie 2021, au loc alegeri pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM. Pentru funcția de președinte și-au anunțat candidatura judecătoarele Andrea Chiș și Gabriela Baltag.
În programul de candidatură, judecătoarea Gabriela Baltag afirmă, printre altele, că justiția a devenit o monedă electorală și o promisiune permanentă de bine universal, dar şi că este folosită ca subiect permanent de reglare a supremației și controlului dintre puterea legislativă şi cea executivă.
"Principiul separării puterilor în stat reprezintă o garanție a independenței judiciare, chiar dacă această independență nu este niciodată deplină, totală. Astfel, puterea judecătorească, deși este guvernată de principiul independenței, nu poate sta, pe de o parte, izolată de influențele sociale, culturale, existente în interiorul societății, iar, pe de altă parte, la rândul ei, aceasta se sprijină pe celelalte două puteri (legislativă și executivă) care îi oferă resurse și servicii, în special de natură legislativă, respectiv care îi asigură finanțarea și cadrul legal pe care trebuie să-l interpreteze și să-l pună în aplicare.
Justiția a devenit un subiect permanent de reglare a supremației și controlului dintre celelalte două puteri. În numele justiției au fost contestate majorități politice, uneori chiar poziția unor miniștri, fiind destrămate guverne. Funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție sau numirea procurorilor de rang înalt în marile parchete reprezintă de câțiva ani teme de dispute care au declanșat tensiuni care nici astăzi nu șiau găsit o soluționare. Justiția a devenit o monedă electorală și o promisiune permanentă de bine universal. Se negociază pe seama justiției, dar nu în interesul ei. Poate că există o rațiune în toate, fiindcă justiția nu se vinde și nu se cumpără niciodată; ea se câștigă dacă este meritată și mai ales dacă este în acord cu legea.
Consiliul Superior al Magistraturii, plecând de la vocația sa constituțională, nu a reușit să oprească, în toți acești ani, avalanșa pierderii de "considerație”, de recunoaștere a justiției ca o adevărată putere în stat, chiar dacă efortul a fost unul însemnat", a transmis Gabriela Baltag.
VEZI PROGRAMUL COMPLET AL JUDECĂTOAREI GABRIELA BALTAG AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News