Eurodeputatul PSD Andi Cristea, Președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova (D-MD), a adresat miercuri, 13 februarie, o interpelare în scris Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al UE, Federica Mogherini, privind alegerile parlamentare din Republica Moldova, programate pentru 24 februarie 2019.
Europarlamentarul s-a referit la acțiunile de combatere a influențelor rusești în procesul electoral din Moldova, solicitând informații despre cooperarea serviciului diplomatic al Uniunii Europene, și în special a grupului operativ East Stratcom, cu autoritățile de la Chișinău, în scopul prevenirii implicării actorilor externi în alegerile parlamentare.
În context, Cristea a declarat că "numeroase surse de încredere din mediul politic, diplomatic și din mass-media au confirmat existența unei campanii de dezinformare puternică și susținută, precum și implicarea Federației Ruse în procesul electoral din Moldova". Mai mult decât atât, eurodeputatul român a subliniat pregătirile instituțiilor europene și ale statelor membre UE pentru a combate, la rândul lor, posibila implicare a Rusiei și a altor actori non-statali în alegerile europene din primăvara acestui an.
Andi Cristea a prezidat miercuri ședința Delegației pentru Republica Moldova din Parlamentul European, având drept subiect central alegerile parlamentare din Moldova. În cadrul ședinței a avut loc un schimb de opinii cu ușile închise privind campania electorală din Moldova, precum și o videoconferință cu reprezentanții Serviciului European de Acțiune Externă, la care au participat și membrii delegației de observatori electorali din partea Parlamentului European în alegerile din februarie.
La finalul ședinței, eurodeputatul român a declarat că "rezultatul alegerilor parlamentare va fi hotărâtor pentru viitorul Moldovei și va influența natura și intensitatea relațiilor acestei țări cu Uniunea Europeană. Pe parcursul procesului electoral, Uniunea Europeană a lansat diverse semnale privind importanța unor alegeri libere și corecte, în conformitate cu standardele democratice. De aceea, este firesc să ne întrebăm cum sprijină concret UE autoritățile de la Chișinău în acest proces. Eforturile comune de combatere a propagandei și a influențelor externe în Moldova trebuie să fie susținute și ambițioase și, eventual, să servească drept model pentru alegerile europene din luna mai".
Andi Cristea este vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu