Al doilea om din Ministerul Apărării din Rusia acuzat de corupție și arestat

Ministrul rus Serghei Șoigu, prezentându-i arme ruse lui Kim Jong-un, liderul din Coreea de Nord. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Ministrul rus Serghei Șoigu, prezentându-i arme ruse lui Kim Jong-un, liderul din Coreea de Nord. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Timur Ivanov, fostul vice-ministru al Apărării al Rusiei, a fost acuzat de luare de mită într-un caz de corupție de mare amploare. Ivanov a fost arestat marți și a apărut în instanță în centrul Moscovei miercuri dimineața, conform unui comunicat al Comitetului de Anchetă al Rusiei.

Comitetul nu a oferit alte informații, cu excepția specificării faptului că Ivanov este suspectat de luare de mită într-o formă deosebit de mare, o infracțiune penală pedepsită cu până la 15 ani de închisoare. El va rămâne în arest preventiv. Conform unei declarații a instanței, anchetatorii au informat Curtea Basmany din Moscova miercuri că Ivanov a complotat cu terți pentru a primi mită sub formă de servicii de proprietate nespecificate "în timpul contractării și subcontractării lucrărilor pentru nevoile Ministerului Apărării", scrie euronews.com.

Un cunoscut al lui Ivanov, identificat ca Sergei Borodin, a fost de asemenea arestat și trimis în arest preventiv pe aceleași acuzații, conform unei declarații separate a oficialilor instanței. Ambii bărbați vor rămâne în arest până cel puțin pe 23 iunie. Conform site-ului web al ministerului apărării, Ivanov a fost numit în funcție în 2016 printr-un decret prezidențial. El a supravegheat gestionarea proprietăților, locuințele și sprijinul medical pentru armată, precum și construcția și reconstrucția facilităților.

Agenția de știri de stat RIA Novosti l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că atât președintele Vladimir Putin, cât și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, au fost informati despre arestarea lui Ivanov, care are loc în timp ce războiul Moscovei în Ucraina continuă în al treilea an.

Înainte de arestarea sa de marți seară, Ivanov a fost văzut participând la o întâlnire cu Șoigu și alți militari de top.

Mass-media rusă a raportat că el a fost responsabil, printre altele, de unele dintre construcțiile din Mariupol, un oraș portuar din regiunea Donestk din Ucraina, parțial ocupată, care a fost puternic bombardat și ocupat de forțele ruse la începutul războiului în 2022.

Zvezda, canalul TV oficial al armatei ruse, a raportat în vara anului 2022 că ministerul "construiește un întreg bloc rezidențial" în orașul grav avariat și l-a arătat pe Ivanov inspectând șantierele.

În același an, echipa lui Alexei Navalny, cel mai prominent lider al opoziției și campaniei anti-corupție din Rusia, a susținut că Ivanov și familia sa au trăit o viață fastuoasă cu călătorii luxoase în străinătate, petreceri fastuoase și proprietăți imobiliare de elită. Activiștii opoziției au susținut, de asemenea, că soția lui Ivanov, Svetlana, a divorțat de el în vara anului 2022, a evitat sancțiunile și a continuat să se bucure de stilul de viață fastuos.

Comentând arestarea lui Ivanov marți, aliatul lui Navalny, Maria Pevchikh, a scris pe X, fostul Twitter: "Este o zi bună astăzi."

Transparency International, un grup de presiune anti-corupție, a clasat Rusia pe locul 141 din 180 de țări în Indicele Percepției Corupției, alături de Guineea, Kârgâzstan și Uganda. Indicele clasează percepția oamenilor asupra corupției din propriul lor stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel