Se spune că berea poate ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi. Dar oare este cea mai bună metodă?
Pietrele la rinichi sunt o problemă destul de comună, care adesea duce la dureri de spate, urinare dureroasă sau sânge în urină. Chiar dacă persoanele care sunt diabetice sau obeze sunt mai predispuse la această afecțiune, oricine ar putea sfârși prin a face pietre la rinichi. Dar, din fericire, de multe ori ele sunt de dimensiuni mici și pot fi eliminate prin urină în 30-40 de zile, fără a fi nevoie de nicio intervenție chirurgicală.
„Pietrele la rinichi sunt depozite solide, asemănătoare pietricelor, de minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor. Pietrele se formează adesea atunci când urina devine concentrată, permițând mineralelor să se cristalizeze și să se lipească între ele”, spune dr. Atit Dharia, consultant nefrolog și medic specializat în transplant de rinichi la Spitalul Masina, din Mumbai. Cele mai comune tipuri de pietre la rinichi sunt formate din calci, se pot clistaliza într-unul sau ambii rinichi și pot afecta orice parte a tractului urinar, cum ar fi vezica urinară, uretere și rinichi. Potrivit medicului, este o afecțiune destul de comună care afectează 1 din 10 persoane de-a lungul vieții.
Tratamentul pietrelor la rinichi depinde de dimensiunea pietrei, de localizarea și de tipul ei. Dr. Dharia explică faptul că pietrele la rinichi mai mici, care sunt situate mai aproape de vezică urinară, pot trece spontan în urină. „Dar pietrele mai mari vor avea nevoie de o intervenție chirurgicală care poate fi sub formă de terapie cu unde de șoc, ureteroscopie (în cazul în care un mic instrument ca un telescop este trecut până la ureter) și o intervenție chirurgicală percutanată în care se face o mică incizie pentru a accesa direct pietrele din rinichi. ”, spune medicul.
Există câteva studii efectuate pe eșantioane de persoane care nu au avut niciodată pietre la rinichi, care arată că riscul de formare a pietrelor la rinichi a fost mai mic la băutorii de bere, dar nu se cunoștea cantitatea și frecvența consumului de bere în cazul acestora. „Este un fapt binecunoscut că berea provoacă deshidratare, care reprezintă un risc major pentru pietrele la rinichi. Dar berea este un diuretic, prin urmare produce multă urină”, spune dr. Dharia. Deci, berea poate ajuta la trecerea pietrelor mici (mai puțin de 5 mm) care se află în ureter.”, a concluzionat medicul pentru Health Shots, însă nu este o opțiune ideală de tratament.
Deși berea poate ajuta la scăderea riscului de formare a pietrelor, în cazul unui băutor intens, ea poate crește riscul de a face pietre la rinichi. Deci, trebuie să alegi cu înțelepciune. Deoarece scopul nostru în prevenția pietrelor la rinichi și în eliminarea lor este o producție optima de urină, care va duce la crearea de presiune și va ajuta la eliberarea pietrelor, a bea multe lichide non-alcoolice, cel mai bine apă plată, este mai avantajos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu