Accesarea fondurilor europene atârnă ca o piatră de moară de gâtul Guvernului, incapabil să atragă banii europeni. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Chiar dacă s-au făcut plăţi în valoare de 17 la sută din fondurile alocate, în realitate, doar 1,41 procente sunt rambursate de Uniunea Europeană.
Dacă analizăm documentele făcute publice de către Guvernul României prin intermediul ACIS, observăm că la capitolul POS DRU, situaţia atragerii de fonduri este critică, la 31 martie 2011. Pentru cei 3,5 miliarde euro alocaţi programului s-au depus 10. 161 de proiecte, dar dintre acestea, 5. 073 au fost respinse.
De asemenea, observăm că doar 2.852 de proiecte au fost aprobate în toată perioada, 1972 dintre acestea fiind încă în curs de evaluare.
Totalul plăților către beneficiarii POS DRU, care cuprinde prefinanțări și rambursări , ajunge la aproape 2, 6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă puțin peste 17 la sută din contribuția UE în raport cu alocarea UE pentru perioada 2007 - 2013. Totuși, Comisia Europeană nu a rambursat României decît 1,41 la sută din fonduri, ceea ce face ca țara noastră să se afle pe ultimul loc în atragerea fondurilor europene.
Dacă reprezentanții CE vor stabili că sunt nereguli în derularea proiectelor, Uniunea nu va rambursa României fondurile deja plătite de guvernul Boc, cu alte cuvinte singura certitudine sunt cele 1,41 procente deja primite de România. Până când vor fi recuperați banii de la beneficiarii proiectelor găsiți în culpă, statul rămâne cu paguba, iar fondurile europene întârzie. Începând cu anul 2012, banii neatrași sunt pierduți definitiv.
Datorită acestei situații, președintele Traian Băsescu a analizat împreună cu premierul varianta înfiinţării unui minister de Afaceri Europene, care să gestioneze proiectele finanţate din fonduri UE. Este însă o procedură de durată, fiind necesar şi avizul Parlamentului. Dar este greu de crezut că această măsură va putea recupera timpul pierdut până acum, unde cei puși în posturi bine plătite nu au făcut decât să mimeze că muncesc.
Obiectivul general al POS DRU îl constituie dezvoltarea capitalului uman şi asigurarea participării crescute pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă, pentru 1 650.000 de persoane. Obiectivele specifice ale POS DRU sunt: * Promovarea educaţiei şi formării iniţiale şi continue de calitate, inclusiv a învăţământului superior şi cercetării; * Promovarea culturii antreprenoriale şi creşterea calităţii şi productivităţii muncii * Facilitarea accesului tinerilor pe piaţa muncii; * Dezvoltarea unei pieţe a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă; * Promovarea (re)inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor inactive, inclusiv în mediul rural; * Îmbunătăţirea Serviciului Public de Ocupare; * Facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la educaţie şi pe piaţa muncii.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu