Cu siguranță războiul din Ucraina nu a pus pe pauză toate îndeletnicirile localnicilor, dovadă fiind un produs venit de la Cernobîl: votca Atomik.
Oamenii de știință care studiau culturile din zona de excludere a Cernobîlului au decis să folosească o parte din cerealele rămase pentru a produce alcool. Acel experiment a devenit o întreprindere socială care a făcut și a vândut o băutură spirtoasă numită, suficient de potrivit, Atomik.
Scopul a fost să arate că fructele ușor radioactive, cultivate în livezi în sau în apropierea zonei de excludere contaminate care înconjoară centrala nucleară de la Cernobîl, pot fi distilate într-un spirt care nu era mai radioactiv decât oricare altul, scrie BBC. Profiturile au fost canalizate către comunitățile care locuiesc în zone defavorizate din apropierea arealului radioactiv.
Acum, în timp ce trupele ruse ocupă terenul în care se cultivă și se recoltează acel fruct, compania neobișnuită face o mișcare de marketing sfidătoare lansând încă două „băuturi premium” și donând profiturile pentru a-i ajuta pe refugiații Ucrainei.
În timp ce viitorul unei întreprinderi care face o băutură de nișă ar putea părea nesemnificativ pe fondul crizei în curs din Ucraina, este totuși un exemplu al modului în care deceniile de progres au fost răsturnate de război.
După 30 de ani de studiu al zonei de excludere, oamenii de știință care au înființat proiectul Atomik au permis celor de pe terenurile contaminate să-și vândă propriile produse. A fost o piatră de hotar mică, dar semnificativă în recuperarea unui areal din Ucraina care a fost în mare parte abandonat după catastrofa nucleară din 1986.
„Acum, întreaga regiune în care ne recoltăm fructele pentru producție este ocupată de forțele ruse”, a explicat Kyrylo Korychenskyi, cercetător de mediu și membru al echipei Atomik.
Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl în primele zile ale invaziei.
Mai poți citi și: Un reactor nuclear din Harkov a fost bombardat de ruși. AIEA, îngrijorată și de situația de la Cernobîl
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu