Vânătăi pe picioare. De ce apar și cum le poți trata rapid

Vânătăi pe picioare. De ce apar și cum le poți trata rapid  /  Sursă foto: BZI
Vânătăi pe picioare. De ce apar și cum le poți trata rapid / Sursă foto: BZI

Vânătăile care apar pe picioare în mod inexplicabil pot crea o stare de panică pentru anumite persoane deoarece nu știu exact care este cauza acestora și cât de grav este.

Vânătăile reprezintă o decolorare a pielii şi sunt albastre, de culoare neagră sau pot fi o combinaţie a celor două nuanţe. Practic, vasele de sânge vătămate din zonele inferioare ale ţesuturilor picioarelor pot determina sângele să se ridice la suprafaţă şi să provoace învineţirea.

De obicei, vânătăile se vindecă în între 2 până la 4 săptămâni. În momentul în care începe să se vindece, vânătaia își schimbă culoarea, începând să capete o culoare, verde gălbui, maro, albastru roşiatic, dar şi aspectul comun albastru şi negru.

Care sunt principalele cauze ale vânătăilor pe picioare

Vânătăile de pe picioare pot fi cauzate de mai mulți factori. Una dintre cele mai dese cauze întâlnite pentru vânătăile de pe picioare sunt activităţile fizice sau accidentările.

Activitățile fizice intense pot avea ca rezultat deteriorarea sau distrugerea vaselor de sânge mai mici. Sângele va curge apoi către suprafaţa superioară a pielii şi se va forma o vânătaie.

Accidentările minore pot avea drept rezultat apariţia vânătăilor şi contuziilor.

În plus, anumite medicamente pot avea printre efectele secundare apariția vânătăilor pe picioare. Asta deoarece sunt multe medicamente care pot afecta capacitatea sângelui de a se coagula. Funcţia trombocitelor este afectată de mai multe medicamente antiiflamatorii. Cele mai des întâlnite medicamente care pot avea asemenea efecte secundare sunt aspirina şi ibuprofenul, care afectează funcţia trombocitelor. În plus, și pastilele contraceptive şi corticosteroizii folosiți în tratamentul cancerului pentru reducerea tumorilor pot duce la apariția vânătăilor.

O altă cauză a apariției vânătăilor, întâlnită la multe persoane, este îmbătrânirea. La aceste persoane, țesuturile, în special ţesuturile conjunctive, slăbesc şi se diminuează odată cu vârsta şi chiar şi traumatismele minor pot duce la apariţia vânătăilor.

Reducerea grăsimii corporale, diabetul și afecțiunile hematologice

Vânătăile pe picioare pot fi provocate și de reducerea cantității de grăsime. Astfel, persoanele foarte slabe sau cei care țin cure de slăbire sunt mai predispuşi la învineţire.

Diabetul poate, de asemenea, provoca învineţirea cu uşurinţă.

Mai mult boli ce au legătură cu sângele pot provoca vânătăile excesive. Printre exemple se numără septicemia, trombocitopenia, hemofilia, leucemia, boala Hodgkin sau disfuncţia trombocitară (trombocitopenie).

Cancerul de sânge poate provoca fie un exces, fie o lipsă de anumite celule sanguine care funcţionează într-un mod precar, iar acest lucru poate duce la învineţire excesivă.

Remedii pentru vânătăile pe picioare

Un remediu la îndemâna fiecăruia pentru vânătăile de pe picioare sunt compresele reci. Gheaţa contractă vasele de sânge sparte şi oprește sângerarea. În plus, ajută şi la limitarea inflamaţiei.

Compresele calde pot fi, de asemenea, de ajutor, pentru a scăpa de vânătăi. Căldura ajută la disiparea mai rapidă a vânătăii.

În situația în care vânătăile de pe picioare sunt mai mari, ridicarea piciorului poate contribui la limitarea suprafeţei vânătăii şi la micşorarea umflăturii. Acest lucru este deosebit de important pentru contuzii şi vânătăi ale extremităţilor, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel