EXCLUSIV  Unde a fost făcut primul spital din România după cel de-al Doilea Război Mondial. Două personalități din medicină și-au început cariera acolo

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află unde a fost deschis primul spital din România de după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Discutăm astăzi despre un spital, un spital care nu e nici în centrul Bucureștiului, nici într-un alt oraș universitar unde doresc să ajungă românii când au probleme de sănătate. Este într-un oraș cu douăzeci și un pic de mii de locuitori, Comănești. Ce se întâmplă acolo? Ce ați făcut cu acel spital orășenesc?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„Într-adevăr, subiectul pe care dumneavoastră l-ați deschis și pe care-l abordăm împreună se referă la o realizare în domeniul sănătății care a fost posibilă într-un orășel, într-un oraș de provincie. Este vorba de orașul meu natal, orașul Comănești, din județul Bacău, de pe Valea Trotușului. Un oraș care are puțin peste 20.000 de locuitori și, sigur, care a beneficiat imediat după cel de-al Doilea Război Mondial de prima investiție în domeniul sănătății, deci a fost primul spital realizat în România după război. Proiectul german a fost materializat pe parcursul a 3-4 ani, în așa fel încât în 1953-1954 spitalul a fost deschis.

Citește mai multe despre spitalul din Comănești: Cum reușește Spitalul Orășenesc din Comănești să țină medicii. Prof. dr. Ioan Lascăr, interviu / video

Conotații strategice

De la bun început, spitalul a beneficiat de o prezență umană cu totul deosebită. Aș vrea subliniez, în primul rând, că și-au început cariera două strălucite personalități din domeniul medicinei, respectiv academicianul Proca, fondatorul urologiei în România, și academicianul Dănăilă, fondatorul neurochirurgiei microchirurgicale în România. Deci a fost o oportunitate, un semn de bun augur pentru acest spital. Evident, plasarea acestui spital și atunci, imediat după război, a avut conotații strategice, conotații pe care și le păstrează și la ora actuală, spitalul fiind situat pe trecătoarea cea mai facilă dintre Moldova și Transilvania, respectiv Valea Trotușului și trecătoarea Ghimeș-Palanca”, a declarat prof. dr. Ioan Lascăr la interviurile DC Medical și DC News și DC News TV.

Vezi și: Prof. dr. Ioan Lascăr, despre Spitalul Orășenesc din Comănești: Recunosc că am complotat

Urmărește emisiunea completă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel