Dosarul Belina. Tribunalul Bucureşti, cerere către DNA

Insula Belina şi Braţul Pavel au revenit în administrarea Apelor Române
Insula Belina şi Braţul Pavel au revenit în administrarea Apelor Române

Tribunalul Bucureşti solicită DNA să comunice dacă SRI a furnizat probe în dosarul "Belina", în care Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, este judecată pentru abuz în serviciu. 

Decizia instanţei a fost luată la cererea avocaţilor care o apără pe Sevil Shhaideh în dosarul "Belina", procesul fiind în faza de cameră preliminară la Tribunalul Bucureşti. De asemenea, judecătorii doresc să afle dacă DNA a strâns probe la care au participat lucrători din SRI şi în dosarul "Tel Drum", care îl vizează pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, probe care au fost folosite pentru a susţine acuzaţiile aduse lui Sevil Shhaideh. 

Ce se arată în hotărârea Tribunalului Bucureşti

"Încuviinţează în parte cererea formulată de inculpatele Shhaideh Sevil şi Stoian Ionela de emitere a unei adrese către Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru a comunica dacă în dosarul penal nr. 218/P/2017 au fost obţinute probe prin procedee sau mijloace probatorii la care au participat şi lucrătorii Serviciului Român de Informaţii.

În caz afirmativ, organul de cercetare penală are obligaţia de a identifica mijloacele/procedeele probatorii astfel obţinute, de a detalia implicarea Serviciului Român de Informaţii şi de a menţiona dacă în cuantumul cheltuielilor judiciare efectuate în timpul urmăririi penale, apreciate prin rechizitoriu la cuantumul de 90.000 de lei, au fost incluse şi cele ocazionate de colaborarea dintre cele două instituţii. Solicitarea vizează inclusiv procedee sau mijloace probatorii administrate în dosarele penale 665/P/2017 şi 986/P/2014 ale Ministerului Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, folosite pentru a susţine învinuirea adusă inculpaţilor din dosarul penal nr. 218/P/2017 din 25.05.2018 al DNA", se arată în hotărârea tribunalului. 

Judecătorii au stabilit că DNA trebuie să dea un răspuns până la următorul termen al procesului din 4 decembrie

Pe de altă parte, Tribunalul Bucureşti a sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din Codul de procedură penală, la cererea lui Sevil Shhaideh. 

"În temeiul art. 29, alin. 4 din Legea 47/1992 rep. admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de inculpata Shhaideh (fostă Sumanariu/Geambec) Sevil şi inculpata Stoian (fostă Vasile) Ionela, formulată în dosarul 22.120/3/2018/a1 aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 173 alin. 1 C.pr.pen. prin raportare la prevederile art. 1 alin.5, art. 16 alin.1, art. 21 alin. 3, art. 124 şi art. 131 din Constituţia României", se precizează în decizia tribunalului. 

Articolul 173, alin. (1) din Codul de procedură penală se referă la desemnarea experţilor în timpul urmăririi penale şi are următorul cuprins: "(1) Expertul este numit prin ordonanţa organului de urmărire penală sau prin încheierea instanţei". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel