Tot mai mulți români ajung la spital cu tumori renale sau vezicale. Sfaturile medicilor. NU ignora acest simptom

Tot mai mulți români ajung la spital cu tumori renale sau vezicale. Sfaturile medicilor. NU ignora acest simptom / Foto: Pixabay
Tot mai mulți români ajung la spital cu tumori renale sau vezicale. Sfaturile medicilor. NU ignora acest simptom / Foto: Pixabay

Urologii ieşeni spun că depistează cel puţin o tumoră pe zi.

Situația îngrijorătoare. Potrivit medicilor ieșeni, 20% dintre pacienţii care ajung la urologii de la Spitalul  „Dr. C. I. Parhon” sunt diagnosticaţi cu tumori renale sau vezicale. Asta în condiţiile în care activitatea spitalului începe să revină la nivelul dinaintea pandemiei.

Dr. Radu Costache, şeful Clinicii de Urologie, susţine că din luna martie a început să se revină la normalitate, după doi ani de zile. Dacă înainte de pandemie, în anii 2018 - 2019, ajungeau lunar în Compartimentul de Primiri Urgenţe de Specialitate (CPU-S) al spitalului peste 1.100 de cazuri urologice urgente, iar alte 1.000 de cazuri pe lună în ambulatoriu, în urma unei programări, în 2020 cifrele au fost diferite, scrie Ziarul de Iași. Specialiştii spun că, odată cu ridicarea restricţiilor, au început să apară tot mai mulţi pacienţi cu afecţiuni agravate de lipsa controalelor medicale.

„Anul acesta au fost mai multe cazuri care, dacă s-ar fi prezentat în urmă cu câţiva ani, s-ar fi putut rezolva altfel. În ultimele luni am avut multe neoplazii (n.red. - tumori)”, a precizat dr. Daniel Andone, medic specialist urolog.

20% dintre cazuri sunt tumori renale sau vezicale

Medicii au observat că 20% dintre cazurile care ajung în grija lor sunt tumori - renale sau vezicale, cele mai frecvente fiind cele vezicale. În fiecare zi specialiştii consultă cel puţin un astfel de caz. Principalul simptom este urina în sânge, iar pacienții ar trebui să fie atenție atunci când apar primele semne ale bolii.

„Hematuria macroscopică (n. red. - urinarea cu sânge) este o urgenţă de diagnostic, este unul dintre principalele simptome care aduce pacienţii la noi în CPU, urmată de colica renală. Există şi simptome mai puţin agresive, cum ar fi usturimile, urinările frecvente, faptul că pacientul are senzaţia că trebuie să urineze şi nu mai poate amâna”, a completat dr. Răzvan Bobeică.

Pentru a preveni aceste probleme, este recomandat consultul medical periodic, după o anumită vârstă, în special în cazul bărbaţilor.

„Consultul urologic în cazul bărbaţilor ar trebui să înceapă după 45 de ani dacă bărbatul respectiv este într-o categorie de risc - risc de dezvoltare a neoplasmului prostatic, dacă are o rudă de gradul I diagnosticată, creşte riscul şi atunci investigaţiile încep mai devreme. La ceilalţi, după, se poate face şi la 55-60 de ani”, a precizat dr. Radu Andriciuc, medic primar urolog. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel