Stimulare cerebrală profundă în cazul bolnavilor de Alzheimer

Oamenii de ştiinţă canadieni încearcă să înlăture efectele bolii Alzheimer, prin utilizarea unei metode numite stimulare cerebrală profundă. Întotdeauna s-a crezut că deteriorarea funcţiilor de cunoaştere ale creierului, pierderea memoriei sau incapacitatea de a recunoaşte obiectele uzuale sunt efecte ireversibile ale bolii.

Autor: Anca Murgoci

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au decis să utilizeze o tehnică de stimulare cerebrală profundă care constă în aplicarea directă a unor impulsuri electrice pe anumite părţi ale creierului. Aceasta tehnică a fost utilizată de zeci de mii de pacienţi cu Parkinson, dar şi de cei cu sindromul Tourette. Nu se ştie exact modul cum funcţionează. Potrivit BBC Mundo, procedura se realizează sub anestezie locală şi presupune montarea unor electrozi sub scalp, direct pe creier. Electrozii sunt conectaţi la o baterie care se implantează sub piele, în apropierea claviculei.

Cum poate stimularea cerebrală profundă să joace un rol aşa de important în tratarea maladiei Alzheimer este un mister. În cazul persoanelor cu această boală, o anumită zonă a creierului, numită hipocamus se micşorează. Astfel, oamenii îşi pierd memoria şi sunt dezorientaţi.

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au studiat şase persoane afectate de boală. În două cazuri a fost recuperată memoria şi capacitatea de a stoca noi informaţii. Profesorul Andres Lozano, coordonatorul studiului a spus că pentru moment „trebuie să acţionăm cu prudenţă pentru că totul este la început şi pacienţii care se supun acestei tehnici sunt puţini”. Experţii vor să realizeze un studiu cu 50 de persoane bolnave de Alzheimer în faza incipientă. Tuturor le vor implanta electrozi, dar doar la 25 dintre ei acestia vor fi activi. Se va putea observa dacă există vreo diferenţă în hipocamusul fiecărui om bolnav. În studiul prezentat anterior, cele două persoane care au avut îmbunătăţiri de memorie sufereau de Alzheimer mediu. Dacă se depăşeşte un anumit nivel al bolii, efectele sunt ireversibile.

Cercetările pe animale au demonstrat că această tehnică este capabilă de a crea noi celule nervoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel