Sri Lanka se confruntă cu un blackout de 13 ore. Spitalele au fost incapacitate

Sursă foto: Pexels (Nita)
Sursă foto: Pexels (Nita)

Țara asiatică Sri Lanka se confruntă cu o situație socio-economică dificilă, un blackout de 13 ore incapacitând instituțiile țării, spitalele fiind nevoite să amâne operațiile și alte intervenții. 

Sri Lanka a anunțat, începând de joi, întreruperi de curent de 13 ore la nivel național, iar mai multe spitale au suspendat operațiile de rutină după ce au rămas fără medicamentele esențiale pacienților cronici, pe măsură ce criza economică a insulei aflate în dificultate s-a adâncit, scrie Daily Sabah

Națiunea cu 22 de milioane de oameni din Asia de Sud se află în cea mai proastă situație economică de la independența obținută în 1948, situație declanșată de o lipsă acută de valută străină pentru a plăti chiar și cele mai esențiale importuri.

Raționalizare a energiei electrice

Compania Monopol de stat din domeniul energiei electrice a declarat că prelungește întreruperea de curent de 10 ore de miercuri cu încă trei ore joi, impunând o întrerupere de curent de 13 ore la nivel național.

De la începutul lunii, țara a fost supusă unei raționalizări severe a energiei electrice, iar compania de stat a declarat că a fost impusă o creștere a întreruperilor de energie de la șapte ore la 10 ore, deoarece nu exista combustibil pentru a alimenta generatoarele termice.

Peste 40% din energia electrică din Sri Lanka este generată din hidroenergie, dar majoritatea rezervoarelor hidrologice erau periculos de scăzute, deoarece nu a plouat, au transmis oficialii.

Cea mai mare parte a producției de energie electrică provine din cărbune și petrol. Ambele sunt importate, dar sunt insuficiente, întrucât țara nu are suficiente rezerve în dolari pentru a plăti furnizorii.

În ce situație s-ar putea afla România

România este dependentă în mică măsură de gazul rusesc, dar dacă robinetul se va închise spre Europa, spre state mult mai dependente, vom fi direct afectați pe piața energiei, avertizează Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. 

”Pericolul mare în fața acestei crize a gazului rusesc vine și din altă perspectivă: dacă rușii închid gazele către Europa, și Europa de Vest va închide exportul de energie electrică către România și către țările din Est, pentru că fiecare țară va înlocui gazele cu energie electrică, unde se poate” a spus Cristian Iștoc, președinte Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, la DCNews. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel