Se produc mai multe fenomene extreme în lume.
Furtuni puternice au făcut ravagii în estul Australiei în această săptămână, dezlănțuind ploi abundente, vânturi puternice, inundații rapide și grindină uriașă.
În unele regiuni, rafalele de vânt au depășit 160 km/h, iar vântul puternic a provocat perturbări operaționale la aeroportul din Sydney, precum și pagube importante în apropiere, inclusiv acoperișuri smulse de pe clădiri. Un bărbat în vârstă de 80 de ani a murit după ce un copac a căzut peste mașina sa în New South Wales și au fost înregistrate mai multe alte răniri. Furtunile au provocat, de asemenea, descărcări electrice, ceea ce a dus la întreruperi generalizate de energie electrică care au afectat peste 200000 de locuințe și la suspendarea serviciilor feroviare.
Grindina asociată furtunilor a atins, în general, un diametru de până la 4 cm în cea mai mare parte a estului Australiei, deși în unele zone din Southern Downs și Queensland s-a semnalat grindină de până la 10 cm, mai mare decât o minge de tenis.
Aceste furtuni sunt printre cele mai periculoase din sezonul estival australian de până acum. Acestea au fost declanșate de o combinație de aer rece de la înălțime care a interacționat cu un front rece și o depresiune de joasă presiune. Această instabilitate atmosferică consecutivă, cuplată cu aerul saturat din sud-estul Australiei, a creat o linie de vijelii - o linie continuă de furtuni care se întinde pe sute de kilometri.
Check out this incredible time lapse of a storm moving into Sydney, Australia on Wednesday! The footage shows the intense lightning, damaging winds, and heavy rain that swept through the city! pic.twitter.com/0gWVos4nDc
— WeatherNation (@WeatherNation) January 17, 2025
Liniile de vijelie sunt cunoscute pentru faptul că produc precipitații intense și vânturi puternice, amplificând puterea distructivă a furtunilor.
”Supercelulele” - furtuni individuale rare și intense cu curenți ascendenți rotativi profunzi - au jucat un rol semnificativ în formarea furtunilor cu grindină. Aceste curenți ascendenți au ridicat în mod repetat pietre de grindină în aer extrem de rece, acoperindu-le cu mai multă gheață și făcând ca acestea să se mărească.
Între timp, capitala Indiei a fost cuprinsă de o ceață densă, care a afectat semnificativ calitatea aerului și vizibilitatea. Începând cu 10 ianuarie, vizibilitatea redusă a dus la perturbări majore ale transportului în Delhi, cu sute de zboruri întârziate și numeroase trenuri anulate. Ceața este un fenomen obișnuit în oraș în această perioadă a anului, cauzată de obicei de o combinație de temperaturi scăzute, viteze reduse ale vântului și umiditate ridicată.
Topografia plată și joasă a câmpiei Indo-Gangetice agravează situația, capturând umezeala și poluanții în aer și ducând la perioade prelungite de ceață densă și la o calitate slabă a aerului. Precipitațiile de joi au îndepărtat în cele din urmă ceața densă, dar au adus și o scădere vizibilă a temperaturii, urmând să se producă o răcire și mai accentuată, conform The Guardian.
De asemenea, în SUA sunt așteptate temperaturi nocturne de -31 de grade Celsius. Învestirea președintelui american ales Donald Trump, luni, la Washington se anunță a fi cea mai rece din ultimele patru decenii, scrie AFP, conform Agerpres.
Citește mai multe aici: SUA se pregătesc de marele frig. Învestirea lui Donald Trump, cea mai rece din ultimii 40 de ani: Temperaturile aşteptate "ar putea fi fatale"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News