Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a primit miercuri titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Sorin Cîmpeanu a fost decorat tocmai de ziua sa.
Evenimentul a avut loc în contextul aniversării a 105 ani de existență a Academiei de Științe Economice în ființată în 1913, la data de 6 aprilie prin decret Regal.
Contactat de DC NEWS, Sorin Cîmpeanu spune că s-a simțit copleșit, onorat, dar această disticție îi aduce și o mare responsabilitate.
„Ceremonia a fost extrem de bine organizată. Mesajul pe care l-am perceput având în vedere prezența Președinției României, prezența Guvernului, prezența Parlamentului, a multor alte instituții ale statului român printre care Academia Română, Banca Națională a României, definitorii pentru existența statului, putem considera că în anul Centenarului există încă posibilitatea de a fi uniți în jurul unui mesaj academic.
ASE din România este un bun exemplu din mai multe perspective. În primul rând este un model în ceea ce privește calitatea în educație, în cercetare științifică și în guvernanța universităților, lucru recunoscut prin plasarea în Top Shanghai, în grupa 151-200, deci în primele 200 de universități ale lumii din perspectiva științelor economice. De asemenea, în Topul QS World se situează pe pozițiile 301-305. Este un element ce probează calitatea în cercetare educație, cercetare și guvernanța universității.
Dintr-o altă perspectivă, ASE este un model pentru parteneriatul dintre mediul economic și mediul academic. Legăturile pe care le are ASE cu mediul de afaceri și mediul administrației sunt din nou un exemplu de bună practică. Nu în ultimul rând, nivelul de internaționalizare a ASE este un lucru absolut remarcabil”, spune Sorin Cîmpeanu.
Titlu Doctor Honoris Causa
„În acest context, faptul că Senatul Universității a decis acordarea titlului de Doctor Honoris Causa se constituie într-o onoare deosebită pentru mine ca persoană, dar se constituie și într-o mare responsabilitate. În discursul pe care l-am avut am vorbit tocmai despre aceste lucruri. ASE e un exemplu de excelență, responsabilitate, unitate și echilibru. Sunt lucruri ce consider că sunt necesare în societatea românească iar ceea ce s-a întâmplat azi, unde repet, au fost prezenți cu mesaje de apreciere reprezentanții celor mai importante instituții definitorii pentru statul român se constituie într-o mare responsabilitate”.
România, funcții importante la nivel internațional
„Nu aș vrea să închei înainte de a argumenta afirmațiile precedente prin faptul că nu numai universitățile românești se situează pe poziții remarcabile și am dat exemplu ASE, dar există și o serie de reprezentanți ai universităților românești care dețin funcții foarte importante la nivel internațional. Toate aceste poziții trebuie să se constituie în atuuri pentru a susține învățământul românesc.
Mă refer spre exemplu la recenta poziție obținută de către rectorul SNSPA care este președintele Forului Academic America Latină Europa, deține și poziția de vicepreședinte al Asociației Internaționale a Universităților, asociație care acoperă toate cele cinci continente. Are un număr de membri, e drept, mai redus decât Agentia Universitară a Francofoniei a cărei președinție, de asemenea e deținută de România pentru următorii patru ani și care e cea mai mare rețea academică la nivel internațional, dar iată avem o poziție de vicepreședinte al Asociației Internaționale a Universităților, de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei.
Îl avem pe rectorul Universității București, profesorul Mircea Dumitru care este președintele Institutului Internațional de Filosofie. Acest institut fondat în urmă cu peste 80 de ani ca o inițiativă franco-suedeză are astăzi cei mai reputați specialiști în filosofie, profesori de filosofie din peste 100 de țări. Președinția este asigurată de România. Avem conducerea Rețelei Universităților Europene de Științe-Tehnice, a celei rețelei europene Politehnicii care la fel e deținută tot de către un român, de rectorul Politehnicii București”.
Șansă uriașă
„Avem o serie de poziții la nivel internațional pe care putem să le valorificăm. Acest lucru ar trebui să se întâmple. Mă refer la recentul proiect prezentat de președintele Emannuel Macron.
Am avut șansa și onoarea deosebită de a avea pe parcursul unei vizite pe care a efectuat-o în România anul trecut, o discuție despre acest proiect de constituire a 20 de rețele europene care se constituie un pol de excelență, ca o alternativă la expansiunea universităților din alte părți ale lumii. Suntem într-un mediu al învățământului universitar extrem de globalizat și nu mă refer doar la implicarea directă a învățământului superior, mă refer la consicințele învățământului superior și cercetării asupra competitivității statelor lumii.
Este un lucru extrem de important. E un proiect care urmează să fie implementat până în anul 2023, dar care începe cu patru proiecte pilot, patru rețele universitare europene, încă din anul 2019. În aceste rețele europene ar trebui ca România să se regăsească cu cel puțin una, două, poate chiar trei universități. E un exemplu de miză extrem de importantă”, a concluzionat Sorin Cîmpeanu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu