Roxana Mînzatu, aviz favorabil în comisiile parlamentare: Voi fi în Colegiul comisarilor o voce

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Roxana Mînzatu este propunerea României pentru funcția de comisar european. 

Alegeri prezidentiale 2024

UPDATE: Comisiile parlamentare pentru politică externă și afaceri europene au dat un aviz favorabil, marți, cu 35 de voturi ”pentru” și șase ”împotrivă”, acordând încrederea Parlamentului, pentru Roxana Mînzatu, propusă pentru funcția de comisar european din partea României.

”A fost o audiere extrem de profesionistă. (...) A fost o dezvoltare extrem de profesionistă, cu răspunsuri profesionale și cu o viziune europeană consolidată și rezultatul nu este o surpriză. Vreau să o felicit, împreună cu colegii președinți ai celorlalte trei comisii, pe doamna Roxana Mînzatu pentru avizul favorabil obținut cu o majoritate extrem de solidă, covârșitoare, de 35 de voturi pentru, șase voturi împotrivă, pentru obținerea avizului și încrederii acordate de Parlamentul României, înainte de audierea care va avea loc la Parlamentul European în doar o săptămână”, a declarat social-democratul Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului.

Roxana Mînzatu, care urmează să dețină portofoliul Oameni, competențe și pregătire și să ocupe un post de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a evidențiat, după audieri, că România se află pentru prima dată în leadership-ul Executivului comunitar.

”Am prezentat prioritățile portofoliului și în calitate de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene și trebuie să spunem românilor că pentru prima dată România se află în leadership-ul Comisiei Europene. Sunt șapte persoane în acest eșalon superior: președinta Ursula von der Leyen și alți șase vicepreședinți, incluzând și Înaltul reprezentant pentru politică externă. Reprezint nu doar România, dar și țările care au aderat după 2004, după 2007, Europa de Est și cred că este important să recunoaștem că avem acest rol la nivelul Comisiei. Este un portofoliu foarte important, în care direct coordonez fonduri de peste 240 de miliarde de euro, vorbim de aici despre Fondul social european Plus, de Fondul social pentru climă, de Erasmus+, bani care vin în buzunarele românilor deja în prezent, voucherele de 250 lei pentru români, care vin din două în două luni pentru românii afectați de sărăcie. Sunt un exemplu de ceea ce finanțăm în cadrul acestui portofoliu”, a explicat Mînzatu.

Ea a precizat că a prezentat elementele de legislație pe care le are în directa coordonare precum Codul muncii și legislația muncii care în România transpune acquisul comunitar.

”Am discutat despre educație și competențe, despre cum vom susține europenii care sunt afectați tot mai mult de sărăcie și sunt europeni care au un loc de muncă și, în ciuda faptului că au un loc de muncă, nu-și permit o chirie sau accesul la o locuință de calitate. Am dat exemple de intervenții pe care le avem în vedere, atât pe legislație, cât și prin programe de finanțare. De asemenea, am vorbit și despre alte politici importante pentru România, cum ar fi politica de coeziune”, a completat Roxana Mînzatu, adăugând că se va implica în Comisia Europeană în toate deciziile care se vor lua.

”Eu voi fi în Colegiul comisarilor o voce. Acolo deciziile să iau în general prin consens, oricum prin majoritate simplă, dar mă voi implica pe toate politicile și deciziile care se vor lua în Comisie, care sunt relevante, evident, la nivel european, dar și pentru români”, a mai spus Mînzatu.

Audierile din comisiile de specialitate s-au desfășurat în absența parlamentarilor PNL, care au părăsit ședința, liderul deputaților liberali, Gabriel Andronache, precizând că partidul nu a fost consultat în procedura de desemnare a comisarului european din partea României.

Știrea inițială

La audierea de astăzi din Parlamentul României, parlamentarii PNL au ieșit din ședință, supărați pe Marcel Ciolacu, nu pe Roxana Mînzatu. 

Parlamentarii PNL au părăsit, marți, sala de ședință în care membrii comisiilor de specialitate o audiau pe Roxana Mînzatu, propusă pentru funcția de comisar european din partea României. La începutul ședinței, liderul grupului deputaților PNL, Gabriel Andronache, a anunțat că parlamentarii liberali nu vor participa la această audiere.

”Deoarece PNL nu a fost consultat în procedura de desemnare din partea Guvernului a persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene, grupurile parlamentare ale PNL nu vor participa la această audiere. Noi ne vom retrage”, a spus Andronache, conform Agerpres. 

”Domnul Ciolacu s-a prevalat de faptul că domnia sa este prim-ministru” 


Liderul grupului senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a subliniat că decizia de a părăsi ședința nu are legătură cu Roxana Mînzatu, ci cu procedura prin care aceasta a fost desemnată pentru funcția de comisar european.

”În momentul când s-a pus problema desemnării comisarului european, președintele Ciucă l-a rugat pe Marcel Ciolacu să aibă loc discuții în interiorul coaliției și persoana desemnată să fie agreată de cele două partide. Domnul Ciolacu s-a prevalat de faptul că domnia sa este prim-ministru și este cel care face nominalizarea și a desemnat-o pe doamna Mînzatu. Retragerea noastră nu are nicio legătură cu persoana doamnei Mînzatu, are legătură cu procedura utilizată”, a afirmat Fenechiu.

”Să și-o asume”


El a menționat că această audiere ar fi trebuit să aibă loc înainte să fie anunțată la Bruxelles persoana desemnată pentru a fi comisar european.

”Nu are legătură cu persoana, are legătură cu procedura și credem că este un act firesc, un act corect, care trebuie să genereze pentru viitor, să zic așa, o bună practică - faci audierea înainte să numești persoana. Pentru că altminteri generezi următoarea situație: dacă astăzi, de exemplu, noi nu am fi mulțumiți de prestația doamnei Mînzatu, ce ar trebui să facem? Să solicităm retragerea domniei sale? Pierderea de către România a unei poziții pe care o ocupă? Sunt niște lucruri care țin pur și simplu de procedură. Nu vrem să participăm la o formalitate care are loc pentru a valida o procedură care, în opinia noastră, a fost greșită și în care partidul aliat, aflat la guvernare împreună cu PSD, nu a fost consultat. De vreme ce au desemnat-o din proprie inițiativă și au considerat că este persoana aptă, necesară, competentă, să și-o asume și să nu ne ceară și nouă părerea”, a afirmat Fenechiu.

Roxana Mînzatu este propusă pentru funcția de comisar european din partea României în domeniul ”Oameni, competențe și pregătire”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel