Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea a avut deschiderea oficială în data de 9 august 2023. Instituția prezintă o bogată istorie a județului Tulcea. Conceptul „arcului peste timp” între cele două părți ale muzeului este reprezentat de o pasarelă din sticlă și leagă timpurile mai îndepărtate de istoria mai recentă a județului.
Iuliana Titov, șef serviciu Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea, a oferit primul tur ghidat al Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Tulcea, în exclusivitate pentru DC News.
„Ne aflăm în clădirea fosta Bancă Națională filiala Tulcea, o clădire construită în perioada interbelică 1924-1928. A funcționat ca și bancă până în 2005 când clădirea a devenit sediul muzeului de etnografie prin restrângerea activității băncii și pentru că momentul a coincis cu retrocedarea vechiului sediu, Casa Calafeteanu, din 2005 această clădire se străduiește să se transforme într-un muzeu cât mai atractiv pentru cei care îi trec pragul.
Încă de la intrare, familiarizând vizitatorii noștri cu tematica expozițională, îi invităm să descopere comorile de artă populară și etnografie pe care le deține în colecțiile sale.", a spus Iuliana Titov.
„La parter sunt organizate expoziții temporare și pentru deschiderea muzeului am pregătit o expoziție dedicată ocupațiilor și meșteșugurilor dobrogene. Includem vizitatorii în atmosfera de lucru începând cu agricultura practicată în luncile Dunării, continuăm cu creșterea animalelor practicată în centrul județului nostru, în zona Munților Măcin și Podișului Casimcea, pescuitul practicat pe cursurile de ape și mai ales în Delta Dunării, țesutul, cusutul, prelucrarea firelor.
Prezentăm un meșteșug uitat, acela al împletirii gaitanelor pentru ornamentele executate și aplicate pe costumul aromânilor dobrogeni, continuăm cu elemente care exemplifică transportul, fie al strugurilor de pe dealuri cu năsâlca, fie cotiguța de care se ajutau sătenii pentru a transporta diverse.
În fiecare comună aveam cel puțin 3-4 ateliere de tâmplărie care deserveau pe mahalale necesitățile locuitorilor. Realizau atât elemente pentru construcția casei, dar și diverse obiecte de uz, mobilier și executau reparații.
Fierarul satului se ocupă și el cu realizarea multor unelte utilizate în fiecare gospodărie, repara diverse obiecte și potcovea caii și uneori boii. Foalele fierarului sunt expuse astfel încât vizitatorul să poată înțelege cum funcționau aceste ateliere meșteșugărești și cum reușeau acești fierari să amplifice căldura, să ridice la temperaturi astfel încât să poată prelucra metalul.", a spus Iuliana Titov.
Cămașa scurtă s-a purtat și pe teritoriul Dobrogei
„Prelucrarea textilelor în Dobrogea reprezintă o ocupație străveche a femeilor, care a continuat până prin anii '70 ai secolului XX. În vitrina din dreapta mea se poate observa o cămașă realizată din pânză țesută în casă, cusută ca acum și care demonstrează faptul că și pe teritoriul Dobrogei s-a purtat cămașă scurtă. Nu are altiță, are râuri sau posibil că în anumite variante să fi circulat și cămașa cu altiță pe teritoriul Dobrogei, în acea perioadă de reverberație națională.”, a spus Iuliana Titov pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News