Republica Moldova alocă 30 de milioane de lei pentru studierea limbii române de către ruși, ucraineni și găgăuzi

Conducerea Republicii Moldova și-a propus ca, în perioada 2023-2025, minoritățile naționale să beneficieze de cursuri de limba română.

Guvernul Republicii Moldova a propus aprobarea Programului național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023-2025. Documentul a fost elaborat de Ministerul Educației și Cercetării și ulterior a fost supus consultărilor publice.

Autoritățile își motivează gestul spunând că nivelul de cunoaștere a limbii române este scăzut în rândul minorităților etnice, cu excepția grupului de romi, unde fiecare a doua persoană poate vorbi și înțelege bine limba română.

Doar unu din patru ruși, ucraineni și bulgari vorbesc și înțeleg bine limba română, în timp ce proporția în grupul găgăuz este mult mai mică, deoarece doar una din zece persoane cunosc limba română.

De asemenea, autoritățile mai precizează că fiecare al treilea rus, ucrainean și rom și fiecare al doilea bulgar și găgăuz practic deloc nu cunoaște limba română.

Programul își dorește să ofere oportunități reprezentanților minorităților naționale din Republica Moldova de a-și dezvolta, de la cea mai fragedă vârstă și pe tot parcursul vieții, competențe lingvistice necesare pentru a-și valorifica potențialul intelectual atât în domenii de interes personal, profesional, cât și social, în vederea adaptării cât mai facile la imperativele timpului, în special, la cele ce țin de dezvoltarea durabilă.

Pentru implementarea Programului, Guvernul Republicii Moldova alocă din bugetul de stat suma de 30 de milioane de lei, conform Deschide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel