Protestelor spontane în faţa unor instituţii publice cum ar fi apropierea gărilor, spitalelor sau metroului par a lua sfârșit. Ministerul de Interne vrea să schimbe regulile protestelor. Modificările apar într-un proiect de lege supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului.
Noul proiect de lege stabileşte mai clar condiţiile în care se pot desfăşura protestele, precum şi obligaţiile participanţilor, forţelor de ordine şi primăriilor.
Dacă până acum se puteau organizau proteste spontane în orice intituţie publică, ei bine, în cazul schimbării legii, acest lucru nu va mai fi posibil. Mai precis, nu se vor mai putea organiza mitinguri în apropierea gărilor, porturilor, aeroporturilor, staţiilor de metrou sau spitalelor.
Orice acţiune trebuie anunţată cu cel puţin 5 zile înainte, nu cu 3 zile, cum se întâmplă în prezent. Mitingurile se pot desfăşura numai până la ora 23:00. Excepţie fac doar manifestările culturale, religioase şi sportive.
Noul proiect de lege stabileşte clar patru tipuri de proteste în funcţie de gradul de risc: adunare publică fără grad de risc, cu grad de risc scăzut, cu grad de risc mediu şi cu grad de risc ridicat, informează realitatea.net.
Noul proiect mai stabileşte şi contravenţiile şi sancţiunile pentru nerespectarea legii. Astfel, organizarea de proteste spontane este contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 5-000 şi 20.000 de lei. Şi primăriile care nu-şi îndeplinesc obligaţiile sunt sancţionate cu amenzi de la 2.000 la 10.000 de lei.
În situaţia în care mitingul este considerat a fi cu grad ridicat de risc este obligatorie prezenţa prefectului sau a înlocuitorului legal. De asemenea, în funcţie de riscul manifestaţiei, va fi activat comandamentul operaţional.
Citeşte şi:
Băsescu se teme de manifestările străzii. Cum va fi protejat Palatul Cotroceni
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu