Regionalizarea baronilor, desființată chiar de experții din comisia lui Dragnea. Mazăre și Iohannis au rupt harta

O cercetare realizată de sociologul Dumitru Sandu desființează proiectul regionalizării realizat după doleanțele baronilor. Prof. Sandu este unul dintre experții  Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), format din academicieni, cercetători şi universitari. Un material realizat de prof. Sandu și prezentat la o conferință a Băncii Naționale dezvăluie cum ar trebui să arate regiunile pentru a fi eficiente și cum au ajuns, la presiunile liderilor locali.

Profesorul Dumitru Sandu, de la Facultatea de Sociologie a Universității din București, susține că o regionalizare concepută pentru funcționalitate și coeziune teritorială pierde dacă se cedează presiunilor pentru fragmentare, din care rezultă regiuni mici, ineficiente.

Pentru ca o regiune să fie funcțională și competitivă, este necesar să îndeplinească mai multe condiții:

  • - să fie formată din cel puțin patru județe;
  • - să aibă o populație de minimum 2 milioane de locuitori;
  • - capitala să fie plasată în centrul regiunii;
  • - populația din zonele sărace să migreze spre zonele dezvoltate din aceeași regiune, nu în zone aparținând altei regiuni;
  • - să nu fie preponderent rurală, cu populație îmbătrânită, ocupată în principal cu agricultura;
  • - să asigure resurse suplimentare de capital uman și relațional (diversitate etnică, religioasă etc.);
  • - criteriile de funcționalitate să aibă prioritate în raport cu cele de similitudine socială, economică sau culturală.

Aceste condiții erau în mare îndeplinite în cazul proiectului cu opt regiuni publicat în luna martie a acestui an, însă presiunile baronilor par să fi fost mai puternice decât argumentele eficienței și funcționalității.

[caption id="attachment_381864" align="aligncenter" width="640"] Sursa: Prezentare Dumitru Sandu[/caption]

Cele zece regiuni ale baronilor

Baronii importanți, cu influență puternică, au insistat ca orașele pe care le păstoresc să fie capitale de regiune. Astfel s-a ajung la varianta cu zece regiuni:

[caption id="attachment_381866" align="aligncenter" width="640"] Sursa: Prezentare Dumitru Sandu[/caption]

Ori, dacă Sibiu și Brașov fac parte din regiuni diferite, iar cei din Sibiu migrează către Brașov, respectiv într-o altă regiune, înseamnă ce cele două regiuni nu sunt funcționale. Este nevoie ca oamenii să migreze către zone dezvoltate aflate în aceeași regiune. La fel se întâmplă și în cazul Hunedoarei. Degeaba Hunedoara - un județ sărac după închiderea combinatelor din zonă - este repartizată într-o regiune cu Sibiu și Alba, dacă hunedorenii migrează - la muncă sau la studii - spre Timișoara. Orașul condus de Iohannis reprezintă o tentație mult prea mică în comparație cu cel de pe Bega.

O altă problemă a acestei variante este o reprezintă regiunea Dobrogea. În tentativa de a i se face pe plac lui Radu Mazăre, apare o regiune cu mai puțin de 900.000 de locuitori, formată din numai două județe. În varianta baronilor, cinci regiuni ar avea numărul locuitorilor sub 2 milioane, deci ar fi nefuncționale.

[caption id="attachment_381869" align="aligncenter" width="640"] Sursa: Prezentare Dumitru Sandu[/caption]
Dunărea de jos vs Tulcea-Constanța Sociologul oferă un exemplu pentru a arăta diferențele dintre varianta proiectului cu opt regiuni și cel cu zece: „Renunțarea la proiectul Dunărea de Jos ca regiune de șase județe în favoarea celui dobrogean cu Tulcea și Constanța este echivalent cu:
- renunțarea la policentrism în favoarea monocentrismului;
- acceptarea a două regiuni cu competitivitate redusă în locul uneia cu nivel ridicat de competitivitate;
- ignorarea avantajelor pe care diversitatea mare de resurse o are pentru dezvoltarea regională.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel