Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre modul în care țările est-europene s-au mobilizat pentru a primi refugiați din Ucraina.
În cadrul emisiunii „De Ce Citim“, de la DC News, criticul literar Daniel Cristea-Enache și-a exprimat admirația față de modul în care țările est-europene s-au mobilizat în primirea refugiaților din Ucraina:
„Mi se pare extraordinar acest efort de solidaritate al României, al Republicii Moldova, al Poloniei și al mai multor țări est-europene, care au primit foarte mulți refugiați, și dacă înainte, pe vremuri, când veneau refugiații din Siria, aceștia mergeau mai degrabă spre țările occidentale, mai bogate, mai prospere, de data aceasta un flux masiv de refugiați a ajuns în aceste țări din estul Europei, care sunt mai sărăcuțe decât cele occidentale.
Efortul pentru Republica Moldova este mult mai mare de a primi toți acești refugiați decât pentru Germania sau Franța. E cu atât mai prețioasă această reacție extraordinară a societății, a oamenilor obișnuiți, care fără a fi îndemnați de cineva, se duc la graniță și îi primesc pe refugiați, pe femeile cu copii, cu haine, cu mâncare, îi duc cu mașinile la diferite locuri unde să-i găzduiască. Văd imagini cu refugiați absolut șocați de tratamentul uman pe care îl primesc din partea unor oameni pe care îi văd pentru prima oară.“, a spus Daniel Cristea-Enache.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Flaviu Predescu: Putea fi evitat războiul. Exemplu cu acordul semnat de România când a intrat în NATO
Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit, în cadrul emisiunii „De Ce Citim“, de la DC News, despre poziția pe care trebuie să o ia intelectualii din Federația Rusă:
„Ideea aceasta că sunt lucruri mai importante pentru noi, precum opera personală, cariera, un premiu, un succes sau o funcție decât această raportare directă, onestă și de bun simț la realitate, această idee mi se pare totalmente perdantă pentru un intelectual. Un intelectual trebuie să se implice, trebuie să fie atent la ceea ce se întâmplă. Dacă este intelectual rus trebuie să protesteze împotriva războiului, să folosească toate pârghiile pe care le mai are, că acum s-a blocat toată presa independentă în Rusia, și să-și facă auzită vocea, nu să pretindă că nu e un război, ci o operațiune specială, și să aproximeze situația refugiindu-se într-un anumit limbaj.
Intelectualii, oamenii de cultură și oamenii de știință, toate vocile acestea care contează într-un domeniu, trebuie să se raporteze într-un mod direct la ceea ce se întâmplă, mai ales că toate mijloacele de informare ne aduc informația în valuri și numai dacă nu vrei, poți să spui că nu ști ce se întâmplă acum în Ucraina.“, a spus, la DC News, Daniel Cristea Enache (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu