Reformă justiție. Polonia, pas în spate în războiul cu UE

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare în Polonia a anunţat miercuri un amendament legislativ prin care dă înapoi în reforma privind Curtea Supremă, care s-a aflat în centrul disputei sale cu Uniunea Europeană, ce acuză Varşovia de nerespectarea standardelor democratice, relatează Reuters.

În octombrie, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a precizat într-o decizie că Polonia trebuie să suspende măsurile de revizuire a Curţii Supreme, care pur şi simplu permiteau PiS să selecteze după bunul plac judecătorii de top.

O justificare a proiectului de amendament la reforma privind Curtea Supremă a fost publicat miercuri pe site-ul parlamentului.

"Amendamentul reprezintă o punere în aplicare a deciziei Curţii Europene de Justiţie", se arată în motivaţie.

Parte a unei modificări ample a sistemului judiciar, reforma adoptată în iulie a forţat pensionarea anticipată a unor judecători ai Curţii Supreme. PiS a spus că schimbările sunt necesare pentru a eficientiza instanţele, ignorând o serie de avertismente venite din partea UE.

Legea reducea vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani. De la implementarea sa, peste 20 de judecători ai Curţii Supreme - circa o treime din total - au fost forţaţi să se pensioneze.

Amendamentul propus acum stipulează că judecătorii care s-au pensionat pot continua să activeze, deşi retragerea lor anticipată rămâne validă.

După decizia Curţii Europene de Justiţie, şeful PiS şi liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a spus că Varşovia va respecta legislaţia UE, dar că va contesta decizia CEJ. Totuşi, decizia nu poate fi atacată prin apel.

Propunerea de amendament vine într-un moment de îngrijorare publică în legătură cu un caz de presupuse fapte de corupţie în care este implicat fostul şef al organismului de reglementare a pieţei financiare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel