Reformă justiție. Polonia, pas în spate în războiul cu UE

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare în Polonia a anunţat miercuri un amendament legislativ prin care dă înapoi în reforma privind Curtea Supremă, care s-a aflat în centrul disputei sale cu Uniunea Europeană, ce acuză Varşovia de nerespectarea standardelor democratice, relatează Reuters.

În octombrie, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a precizat într-o decizie că Polonia trebuie să suspende măsurile de revizuire a Curţii Supreme, care pur şi simplu permiteau PiS să selecteze după bunul plac judecătorii de top.

O justificare a proiectului de amendament la reforma privind Curtea Supremă a fost publicat miercuri pe site-ul parlamentului.

"Amendamentul reprezintă o punere în aplicare a deciziei Curţii Europene de Justiţie", se arată în motivaţie.

Parte a unei modificări ample a sistemului judiciar, reforma adoptată în iulie a forţat pensionarea anticipată a unor judecători ai Curţii Supreme. PiS a spus că schimbările sunt necesare pentru a eficientiza instanţele, ignorând o serie de avertismente venite din partea UE.

Legea reducea vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani. De la implementarea sa, peste 20 de judecători ai Curţii Supreme - circa o treime din total - au fost forţaţi să se pensioneze.

Amendamentul propus acum stipulează că judecătorii care s-au pensionat pot continua să activeze, deşi retragerea lor anticipată rămâne validă.

După decizia Curţii Europene de Justiţie, şeful PiS şi liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a spus că Varşovia va respecta legislaţia UE, dar că va contesta decizia CEJ. Totuşi, decizia nu poate fi atacată prin apel.

Propunerea de amendament vine într-un moment de îngrijorare publică în legătură cu un caz de presupuse fapte de corupţie în care este implicat fostul şef al organismului de reglementare a pieţei financiare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel