EXCLUSIV  Recuperarea după un implant Cohlear. Ec. Rodica Biro, director general CJAS Mureș: Nu suntem foarte bine pregătiți! Un efort extraordinar pentru familie

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

În cadrul conferinței "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională", realizată de trustul de presă DC Media Group, Ec. Rodica Biro, director general CJAS Mureș, a abordat tema recuperării după un implant Cohlear.

Pe data de 23 Aprilie 2024, Trustul de presă DC Media Group, în colaborare cu Societatea de ORL și Chirurgie Cervico-Facială, a găzduit Conferința "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională". Evenimentul a fost transmis LIVE pe platformele: DCNewsTV, DCNews și DCMedical, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora. Înregistrarea conferinței este disponibilă pe conturile de social media și Youtube ale DC News. Ec.

Rodica Biro, director general al CJAS Mureș, a abordat tema recuperării după un implant Cohlear, explicând de ce deocamdată România nu este foarte bine pregătită la acest capitol.

Rodica Biro: Este foarte importantă, în afară de screening și de implantare, partea de recuperare auditiv-verbală

"(...) Este foarte importantă, în afară de screening și de implantare, partea de recuperare auditiv-verbală. Noi avem aici o problema la modul general în România legat de ceea ce înseamnă servicii medicale de recuperare. Vorbesc de toate patologiile, nu suntem foarte bine pregătiți din acest punct de vedere. Nu avem foarte multe unități medicale specializate în acest domeniu. Acesta este un motiv pentru care, într-adevăr, în multe patologii nu rezolvăm un caz, pentru că un caz rezolvat înseamnă, inclusiv, și partea de recuperare.

Am mai înțeles, tot de la asociație, faptul că nu numai introducerea acum a procesoarelor, pe care le asigurăm în momentul de față, ci și costurile fantastice pe care le mai suportă familia referitor la materialele sanitare consumabile, baterii și reparațiile procesoarelor de sunet pentru implantul Cohlear, reprezintă și ele un efort extraordinar pentru familie.

Deci, sunt câteva lucruri care ar trebui discutate și luate în considerare, referitor la ceea ce ar trebui să acopere sistemul pentru această patologie care, de fapt, ne-ar transforma un pacient cu handicap, într-un pacient adaptat unei societăți moderne, care să poată să trăiască activ", a afirmat Rodica Biro.

Legea Paveliu, decontarea medicamentelor și dispozitivelor folosite în spital, atunci când unitatea nu le putea asigura

Val Vâlcu, jurnalist DC News și moderator al conferinței a adus în discuție Legea Paveliu. Această lege funcționa într-un timp și obliga la decontarea medicamentelor și dispozitivelor folosite în spital, atunci când unitatea nu le putea asigura. Val Vâlcu a întrebat-o pe Ec. Rodica Biro dacă acesta crede că ar putea fi activată legea respectivă.

"Trebuie să menționez că în cazul pacienților internați în spital, unitatea sanitară are obligația să asigure pe perioada tratamentului toate tipurile de medicamente și dispozitive în mod gratuit. Dacă nu există, la momentul internării pacientului, în stocuri, atunci anumite medicamente pot fi cumpărate printr-o solicitare a pacientului adresată managementului unității sanitare. Se poate recupera suma de bani cheltuită, dar nu de la Casa de Asigurări cum se întâmplă de obicei. (...) Lucrurile nu cred că se potrivesc aici.

Eu cred că noi ar trebui să facem o analiză în cadrul programului național și la nivel național, sunt sigură că există discuții legate de ceea ce ar trebui să acopere programul pentru implant Cohlear. Probabil, există și variante de soluționare ale acestor cereri de includere a materialelor sanitare consumabile, a bateriilor sau a reparației procesoarelor de sunet. Este important să luăm în considerare și aceste chestiuni. (...) Cum se menționa mai devreme, prețul lor este foarte mic. O proteză auditivă performantă, așa cum ar fi necesară unor copii cu un nivel de hipoacuzie mai mare, e mult mai scumpă. Poate de 3 ori mai scumpe față de ceea ce decontează Casa de Asigurări de Sănătate ca un preț de referință. Trebuie analizate mai multe aspecte", a răspuns Ec. Rodica Biro, Director General CJAS Mureș.

VEZI TOATĂ CONFERINȚA AICI:

                                             

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel