Rechizitoriu DNA. De ce-o acuză procurorii pe Lia Olguța Vasilescu

Lia Olguţa Vasilescu este acuzată de procurorii DNA că era conștientă că poziţia sa de influenţă asupra unor oameni de afaceri era dată de funcţia politică deţinută, de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD. 

"Influenţa sa era dată atât de puterea poziţiei în sine (conferită de funcţia deţinută în cadrul organizaţiei politice), cât şi de puterea personală decurgând din cea a poziţiei (contacte interpersonale pe care le-a cultivat de-a lungul timpului şi care i-ar fi permis la un moment dat să exercite influenţă asupra celorlalţi). (...) Inculpata a conştientizat că poziţia sa de influenţă este dată de funcţia politică, iar nu de împrejurarea că a fost desemnată candidat pentru o funcţie publică, iar pentru oamenii de afaceri acceptarea de a plăti la cererea inculpatei materiale sau alte cheltuieli electorale reprezenta, în fapt, o 'investiţie politică' în considerarea funcţiei politice de conducere a solicitantei", se arată în rechizitoriu.

În opinia procurorilor, pentru oamenii de afaceri care au acceptat să sponsorizeze campania electorală a Liei Olguţa Vasilescu a contat doar funcţia deţinută de aceasta în partid, nu şi funcţia de senator sau poziţia de candidat la funcţia de primar al municipiului Craiova. "S-a făcut vorbire şi despre funcţia de senator pe care o deţinea inculpata la acel moment, însă spectrul de influenţă în administraţie, avut în vedere de oamenii de afaceri, este strâns legat de funcţia politică de conducere în cadrul formaţiunii politice, iar nu de o funcţie în puterea legislativă. Aşadar, atât din perspectiva teoretică, cât şi practică, pentru aceştia nu a contat împrejurarea că inculpata candida pentru funcţia de primar al municipiului Craiova, ci funcţia politică de conducere deţinută, care crea perspectiva certă a posibilităţii de facilitare la diverse niveluri a activităţilor/intereselor comerciale ale oamenilor de afaceri de către inculpata Vasilescu Lia Olguţa", se menţionează în rechizitoriu.

Oamenii de afaceri și-au luat 'angajamentul'

Procurorii apreciază că oamenii de afaceri asupra cărora Lia Olguţa Vasilescu şi-a exercitat influenţa i-au dat un răspuns de tip "angajament", arătându-se dispuşi să satisfacă solicitarea şi depunând eforturi în acest sens. În plus, între inculpată şi oamenii de afaceri ar fi existat "o relaţie de inegalitate din punct de vedere al potenţialului de influenţă reciprocă", ce a fost percepută şi asumată ca atare de ambele părţi.

Lia Olguța Vasilescu, trimisă în judecată

Marţi, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, aceasta fiind acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni) şi spălare de bani (două infracţiuni). În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei, sub control judiciar, Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracţiuni) şi instigare la spălare de bani, şi Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al unei asociaţii non-profit, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări, inculpata folosindu-se, în schimbul obţinerii acestor foloase, de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic.

25.000 de euro pentru concert

"În cadrul 'donaţiilor' respective, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită), în preziua concertului din 14 mai 2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei", se precizează în comunicat.

Materiale electorale 44.241 de euro

"De asemenea, Olguţa Vasilescu este acuzată că şi-a folosit influenţa pentru a obţine de la un alt om de afaceri materiale electorale în valoare de 44.241 euro conţinând imaginea acesteia şi sloganuri de campanie electorală. Materialele în cauză au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri. 'Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în scopul menţionat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni", arată DNA.

Totodată, procurorii anticorupţie spun că primarul Craiovei a pretins şi primit în cursul anului 2014, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, pentru şi printr-o asociaţie non profit, de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu primăria, banii fiind primiţi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Mita, disimulată?

Astfel, oamenii de afaceri au acceptat solicitările inculpatei pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor. "Referitor la banii pretinşi şi primiţi de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a patru contracte de sponsorizare. Ulterior, în luna iunie 2014, inculpata Popescu Elena Daniela, a dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită", arată DNA.

Procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei sau valută, aflate în conturi ale instituţiilor bancare deţinute de cei trei inculpaţi, în cauză fiind instituit sechestru şi asupra unor imobile ce aparţin inculpaţilor Radu Cosmin Preda şi Elena Daniela Popescu. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel