Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a făcut un comentariu după dezbaterea ”Primul parteneriat public privat în sănătate. Programul de dializă rezultate și perspective”.
”În România avem 13983 de pacienți ai căror rinichi nu funcționează și sunt dependenți de dializă. Pentru ei, statul român plătește doar 496 de lei pe fiecare ședință de dializă.
Din această sumă ar trebui să fie decontată, hemodializa, cheltuielile cu personalul, întreținerea clădirii, transportul bolnavilor uneori de la zeci de kilometri și multe medicamente esențiale care lipsesc cu desăvârșire în foarte multe centre de dializă.
Prețul impus de autorități, repet, este de doar 106 euro, acest calcul "din burtă" a fost băgat "pe gât" furnizorilor de servicii încă din anul 2008. În Italia, spre exemplu, statul cheltuie pentru fiecare pacient cu insuficiență renală cronică, minim 250 de euro, pe fiecare ședință de dializă. Mai mult decât dublu.
Are rost să vorbim despre diferența de tratament, calitatea medicamentelor și grija pentru calitatea vieții pentru acești bolnavi? 4 coloși din lumea dializei au stat la masă astăzi cu Ministrul Finanțelor, reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Casei de Asigurări. Adevărul a fost ocolit convenabil.
Pacienții dializați din România nu sunt la fel de bine îngrijiți ca cei din țări unde finanțarea este de două ori mai bună. Atunci când companiile private care au investit în această procedură și-au făcut calcule pentru afacerea lor, au văzut că trebuie să taie din cheltuieli. De unde credeți că au tăiat? Conform ultimelor date suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește alocarea de resurse pentru sistemul sanitar. Ultimul loc”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.
Gheorghe Tache: Centrele din România, un exemplu pentru străinătate
Pe de altă parte, Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România, a luat cuvântul în cadrul dezbaterilor DC Medical "Primul parteneriat public privat în sănătate. Programul de dializă rezultate și perspective", care au avut loc luni în București.
Pacienții spun că nivelul centrelor de dializă, România este peste ce au găsit în afara granițelor.
"Faptul că în sistemul public și privat beneficiem de aceleași condiții de acces la aceste servicii medicale este un lucru benefic pentru pacient. Serviciul de dializă vine cât mai aproape de pacient. Pacientul are acces la un serviciu avantajos. Vreau să subliniez câteva aspecte referitor la ceea ce reprezintă serviciul de dializă pentru noi, pacienții. Pe lângă accesabilitate, redă calitatea și siguranța vieții pacientului cu insuficiență renală cronică. Acest serviciu, dacă nu este efectuat la timp, este foarte grav. A nu face o ședință de dializă nu face altceva decât să i se complice și mai tare starea de sănătate. (...) Beneficiem de un set complet de servicii medicale în procesul de dializă, inclusiv la transport ma refer. Este un lucru benefic și foarte important. (...) Pacientul se poate deplasa în oricare oraș din țară și poate beneficia de serviciul adecvat de dializă când situația o cere. Se poate deplasa și în spațiul european. Sunt o serie de măsuri și facilități în favoarea pacientului", a zis Gheorghe Tache.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News