Primăria Municipiului Timişoara face diligenţe pentru angajarea unui credit bancar din care să plătească o parte a datoriilor istorice ale companiei de termoficare Colterm, a anunţat primarul Nicolae Robu.
"Plătim 10 milioane (de lei, n.r.) din datorii, care au adus câteva milioane ca penalităţi ce pot fi şterse. Cred că ar fi extraordinar să ajungem să luăm un credit bancar în acest scop", a declarat într-o conferinţă de presă, marţi, primarul Nicolae Robu.
Potrivit edilului timişorean, la preluarea primului mandat, în anul 2012, a moştenit o datorie de 200 de milioane de lei, guvernul USL făcând "o compensare substanţială, tocmai pentru că s-a înţeles dificultatea problemei". Edilul a explicat că, dacă Colterm ar falimenta, cei 60 de mii de abonaţi ar fi obligaţi să treacă pe centrale cu gaz, ceea ce ar aduce o poluare majoră în oraş.
"La Baia Mare de exemplu, după 20 de ani fără industria poluatoare, poluarea este mai mare decât atunci, datorită zecilor de mii de centrale pe gaz care au apărut după închiderea centralei de distribuire a căldurii în sistem centralizat. Fiecare centrală de apartament aduce cu sine o poluare care se produce exact în atmosfera pe care o respirăm, pentru că la sistemul centralizat sunt coşuri de ardere a gazelor poluante", a detaliat primarul Nicolae Robu.
El a subliniat că primăria a investit şi fonduri europene pentru retehnologizarea Colterm, iar în ultima perioadă, compania lucrează "pe plus".
"Eu i-am pus la treabă pe cei de la Colterm pentru reducerea costurilor şi pentru creşterea veniturilor. În urma presiunii pe care le-am pus-o continuu şi a creşterii veniturilor, s-a ajuns la un bilanţ pozitiv, acum Colterm este pe plus ca funcţionare curentă. Din păcate, datoriile istorice nu le putem achita fără un credit bancar", a conchis Nicolae Robu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu