Pregătire profesională imigranți. Guvernul austriac, acuzat

Guvernul austriac, acuzat că îi privează pe solicitanţii de azil de acces la pregătirea profesională.

Guvernul austriac de coaliţie format de forţele de dreapta şi extremă dreapta a fost supus luni unor critici din partea organizaţiilor de ajutorare a migranţilor şi din partea opoziţiei, după ce a decis să-i excludă pe solicitanţii de azil din programul de pregătire profesională la care ei aveau acces din 2012, informează AFP.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii din Austria (FPOe, extrema dreaptă), a decis la sfârşitul săptămânii această măsură, estimând că 'cine nu dispune de un drept de azil, nu trebuie să fie autorizat să înceapă o pregătire profesională'. Principalele organizaţii de ajutorare a solicitanţilor de azil au criticat sever decizia de a bloca accesul la pregătire pentru tinerii ale căror cereri de azil sunt în curs de examinare de autorităţi, proces care durează adesea mai mult de doi ani.

Inactivi, ani de zile

'Pentru numeroşi tineri solicitanţi de azil aceasta va însemna să rămână inactivi timp de ani de zile (...). Accesul la educaţie şi la formare este o investiţie în viitor', a reacţionat biroul din Austria al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.

La rândul său, preşedintele puternicei organizaţii Caritas a criticat 'o proastă decizie umană şi economică'. 'Chiar dacă nu se obţine dreptul de azil, a putea învăţa ceva este important', a subliniat el. Potrivit partidului liberal Neos, prin această decizie 'guvernul loveşte în cei care doresc să se integreze în ţară'.

12.500 de locuri, vacante

În paralel, guvernul austriac şi-a anunţat intenţia de a stabili un dispozitiv pentru a ajuta întreprinderile să găsească ucenici printre imigranţii care beneficiază deja de drept de azil, în condiţiile în care peste 12.500 de locuri de pregătire profesională sunt în prezent vacante în numeroase sectoare ce nu reuşesc să recruteze.

În Austria există 8.600 de tineri refugiaţi sub 25 de ani care caută un loc de muncă şi trebuie să aibă prioritate pentru locurile de pregătire profesională, a declarat luni ministrul austriac al economiei, Margarete Schrambock, din Partidul Popular Austriac (OeVP, conservator).

Reducere a ajutoarelor pentru refugiaţi

Climatul politic faţă de migranţi s-a înăsprit în Austria după instalarea la putere, la sfârşitul lui 2017, a coaliţiei conduse de cancelarul conservator Sebastian Kurz. Guvernul a iniţiat o reducere a ajutoarelor pentru refugiaţi, iar asociaţiile denunţă tăieri în finanţarea a numeroase măsuri de integrare. Deschiderea accesului la programe de pregătire profesională pentru solicitanţii de azil în sectoarele economice cu probleme a fost decisă în 2012 de coaliţia formată de social-democraţi şi conservatori, în cadrul căreia Kurz era secretar de stat pentru Integrare.

În jur de o mie de solicitanţi de azil sunt în prezent formaţi în acest fel. O petiţie împotriva expulzării care îi vizează pe unii dintre ei a fost semnată de aproape 60.000 de oameni, printre care directori de întreprinderi şi mai mulţi membri ai Partidului Popular Austriac.

Vezi și: Italia: "Avem nevoie de imigranți". Cuvântul care l-a înfuriat pe Salvini



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel