Fostul premier Victor Ponta reacționează după anunțul recent al actualului șef al Executivului Dacian Cioloș privind demersurile statului român pentru a reintra în posesia sculpturii "Cumințenia Pământului" a lui Constantin Brâncuși.
"Ma bucur ca negocierea inceputa inca din 2013 s-a finalizat si aceasta opera unica a lui Brancusi ramane in patrimoniul Statului Roman - felicitari lui Dacian Ciolos pentru decizie!
As vrea insa sa nu uitam ca acesta opera a fost a Romaniei timp de peste 50 ani si a fost retrocedata printr-o decizie pe care nu am voie sa o calific ca sa nu aiba iar pretext faimosul si fiorosul CSM sa ma sanctioneze / si asa 11 milioane de Euro din banii romanilor pleaca in buzunare private ca sa platim ceea ce era al nostru !!! Buna treaba, nu?", a scris, joi, pe Facebook, fostul premier Ponta.
Cioloș, despre "Cumințenia Pământului": Suntem săraci, dar cu această operă e "acum sau niciodată"
Reacția acestuia survine după ce premierul Dacian Cioloș a afirmat, într-un comentariu pe pagina sa de socializare, că, în ceea ce privește achiziția sculpturii Cumințenia Pământului, statul român se află într-o situație de "acum ori niciodată".
"Suntem săraci, dar cu această operă de artă a lui Brâncuși (care s-a inspirat din străfundul Sufletului Neamului Românesc) e "acum sau niciodată". Dacă statul nu-și exercită acum dreptul de preempțiune, riscă să piardă sculptura din proprietate pentru totdeauna și atunci am fi și mai... săraci.. Cred că avem datoria să încercăm tot ce ne stă în putință să ne păstrăm valorile. Cele vii, dar și cele patrimoniale", a scris prim-ministrul pe contul său de Facebook, într-un comentariu la o postare pe această temă de miercuri seară.
"Sunt sanse foarte mari ca Statul român sa reintre în posesia "Cumințeniei Pamântului" a lui Constantin Brâncusi". Azi, echipa de negociere condusă de ministrul culturii Vlad Alexandrescu s-a pus de acord cu proprietarii operei de artă pentru un preț de 11 milioane de euro, pentru care Statul îsi poate exercita dreptul de preempțiune. Guvernul va pune o parte din sumă iar pentru restul intenționăm sa organizăm o subscripție publică. Ministerul Culturii va veni în curând cu detalii în acest sens", a fost postarea premierului Cioloș.
"Cumințenia Pământului", una dintre cele mai semnificative opere brâncușiene aflată pe teritoriul românesc
"Cumințenia Pământului", realizată de Constantin Brâncuși în 1907, a fost cumpărată patru ani mai târziu de inginerul și iubitorul de artă Gheorghe Romașcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă și retrocedată după 51 de ani și un proces îndelungat al familiei colecționarului cu actualul Muzeu Național de Artă al României.
În luna septembrie 2014, sculptura "Cumințenia Pământului", care este evaluată la circa 20 de milioane de euro, a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să își exercite dreptul de preemțiune.
De asemenea, Ministerul Culturii a fost mandatat, în aceeași lună, de Guvern să înceapă negocierile legate de cumpărarea sculpturii.
În luna octombrie 2014, Inspecția Judiciară (IJ) a clasat sesizarea referitoare la dosarul având ca obiect retrocedarea operei lui Brâncuși din România 'Cumințenia pământului', deoarece a intervenit prescripția răspunderii disciplinare. IJ a făcut aceste verificări după ce premierul Victor Ponta a vorbit despre decizia instanței privind retrocedarea operei lui Brâncuși. "Singura operă a lui Brâncuși din România — 'Cumințenia pământului' — a fost retrocedată și, ca să nu fie vândută, statul trebuie să plătească 20 de milioane de euro. Fiecare român va da un euro pentru că, din punctul meu de vedere — va stabili CSM dacă e așa—, un judecător a dat o decizie greșită. I-am cerut ministrului să sesizeze CSM și, dacă va spune că judecătorul nu a greșit, îmi cer eu scuze. Dacă nu, judecătorul trebuie să plătească", declara Victor Ponta, premier la acea dată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News