Polonia solicită UE să coordoneze acțiunile împotriva agenților ruși din Europa

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @grandwarszawski
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @grandwarszawski

Radosław Sikorski, Ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, a cerut țărilor europene să-și coordoneze acțiunile în ceea ce privește activitățile ostile ale diplomaților ruși pe teritoriul lor.

"Trebuie să coordonăm deciziile noastre privind prezența diplomaților ruși în capitalele noastre pentru a reduce capacitatea lor de a gestiona o rețea de agenți și de a planifica atacuri teroriste. Aceasta este o confruntare deschisă. Putin luptă împotriva noastră de ani de zile”, spune Sikorski.

Într-un comentariu despre activitățile ostile ale Rusiei în țările europene, Sikorski a declarat că serviciile de securitate europene și ministerele de externe trebuie să reziste împreună.

Ministrul de externe estonian Margus Tsahkna a fost de acord cu Sikorski, spunând că țările europene "trebuie să-și coordoneze acțiunile la nivelul serviciilor de informații și să ridice aceste probleme la nivelul Uniunii Europene și al NATO"; "și vom face asta împreună," a adăugat el.

De la începutul invaziei în Ucraina de către Rusia, Estonia și-a rechemat ambasadorul din Moscova, a redus relațiile diplomatice cu Rusia și a expulzat un număr de diplomați ruși din Tallinn.
În ultimele luni, țările europene au devenit din ce în ce mai vocale cu privire la amenințarea reprezentată de Rusia. Media a raportat că serviciile de informații europene au avertizat guvernele că Moscova plănuiește operațiuni de sabotaj în Europa.

Agențiile de informații europene au avertizat guvernele că Rusia plănuiește sabotaje pe întreg continentul

Reprezentanții agențiilor de informații europene cred că Rusia a început să pună la cale activ atacuri teroriste, incendii și distrugerea infrastructurii pe teritoriul european, atât direct, cât și prin intermediul procuratorilor.

Financial Times a avut acces la evaluările de informații din trei țări europene care arată dovezi ale unor eforturi mai agresive și coordonate de a comite sabotaje.

Oficialii de informații vorbesc tot mai des despre această amenințare, în încercarea de a spori vigilența.

"Evaluarea noastră arată că riscul unor acte de sabotaj controlate de stat este semnificativ crescut," a declarat Thomas Haldenwang, șeful Biroului Federal pentru Protecția Constituției (BfV) din Germania, luna trecută.

Haldenwang a subliniat că Rusia se simte acum confortabilă să desfășoare operațiuni pe teritoriul european "[cu] un potențial ridicat de a provoca daune".

Un oficial european de rang înalt a declarat că informațiile sunt transmise prin serviciile de securitate ale NATO despre "răutatea rusă clară și convingătoare" care este coordonată și la scară largă.

El a adăugat că este timpul să "crestem gradul de conștientizare și să ne concentrăm" asupra amenințării agresiunii rusești pe teritoriul european.

Un oficial de informații a declarat că eforturile de sabotaj ale Moscovei nu ar trebui văzute izolat de alte operațiuni. A adăugat că activitatea crescută reflectă dorința Rusiei de a exercita o presiune maximă "pe toate planurile".

El a spus că liderul rus Vladimir Putin se simte acum "încrezător" și va încerca să împingă limitele de divizare în Europa cât mai mult posibil pe mai multe fronturi: prin dezinformare, sabotaj sau hacking.

În plus, doi germani de origine rusă au fost recent reținuți în Germania, sub suspiciunea că ar fi căutat ținte pentru sabotaje împotriva sprijinului german pentru Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel