Un număr tot mai mare de polonezi consideră că refugiații ucraineni sunt de fapt migranți economici și că Polonia nu ar trebui să mai ajute Ucraina, din cauza evenimentelor istorice din trecut, arată un nou sondaj.
În septembrie 2022 și ianuarie 2023, Institutul de Afaceri din Varșovia (WEI) a comandat sondaje pentru a examina răspunsurile oamenilor la opt declarații separate considerate a fi în conformitate cu propaganda Kremlinului despre război. Toate sunt menite să reducă sprijinul pentru Ucraina în străinătate și să creeze tensiuni în țările care găzduiesc refugiați ucraineni.
În ianuarie, 41% dintre respondenții polonezi au fost de acord cu patru dintre aceste mesaje, în creștere cu 7% față de septembrie anul trecut.
Astfel, aproximativ 63% au fost de acord cu afirmația că Polonia nu își poate permite refugiații. Un total de 41% consideră acum că refugiații sunt de fapt migranți economici, în timp ce 30% cred că Polonia nu ar trebui să ajute Ucraina până când Kievul nu condamnă masacrul din Volhynia din 1943-1944 și îl denunță pe liderul naționalist din acea perioadă, Stepan Band*ra. În plus, 40% cred acum că Rusia nu ar trebui provocată pentru că deține arme nucleare.
În ceea ce privește alte mesaje, 36% din polonezi cred că niciun preț nu este prea mare pentru pace, chiar și concesiile teritoriale ale Ucrainei în favoarea Rusiei. Numărul celor care cred că Polonia ar trebui să înceteze furnizarea de arme Ucrainei a crescut acum la 34%, cu justificarea că acest lucru exacerba un conflict din care Polonia nu face parte.
Teoriile conspirației conform cărora războiul este un complot liberal al elitelor occidentale, aceleași care au „planificat” pandemia, reprezintă opinia a 34% din polonezi, iar 26% cred că dacă nu ar fi fost extinderea NATO la est, Putin nu ar fi invadat Ucraina.
Peste jumătate din eșantion, 52%, a împărtășit opinia că „acest lucru nu se va termina cu asistența Ucrainei, iar Polonia va fi atrasă într-un conflict militar pe termen lung”.
În plus, 40% au fost de acord cu afirmația că „Polonia trece printr-un proces de ucrainizare” care distruge cultura și societatea țării.
Rezultatele cercetării sugerează că propaganda rusă ajunge la polonezi, în ciuda faptului că atât elitele politice, cât și mass-media susțin Ucraina. Fără îndoială, presiunile economice precum inflația și costurile ridicate ale energiei, precum și teama de război, sunt factori în schimbările care au loc în rândul publicului. Raportul WEI va fi, prin urmare, o sursă de încurajare pentru propagandiștii de la Kremlin care continuă să exploateze rețelele sociale și orice celebrități care ar putea amplifica astfel de opinii, conform RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu