Patriarhul Daniel. Ce salariul are șeful BOR

PF Daniel primeşte un salariu lunar net de 13.900 de lei, din care 7.731 de lei de la stat şi 6.169 de lei din fondurile Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi donează lunar 6.000 de lei pentru construirea mănăstirii din satul natal şi pentru ajutorarea angajaţilor săraci, potrivit Patriarhiei.

Patriarhia Română precizează, într-un comunicat, că, în calitate de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, preşedinte al Sfântului Sinod, al Adunării Naţionale Bisericeşti şi al Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, având în subordine aproape 700 de angajaţi, Preafericitul Părinte Daniel primeşte de la stat un salariu net de 7.731 de lei, iar ca mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi arhiepiscop al Bucureştilor, având în subordine aproape 400 de angajaţi, el primeşte un salariu net de 6.169 de lei, "nu de la stat, ci din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureştilor".

Din banii primiţi în fiecare lună, Patriarhul Daniel oferă 4.000 de lei pentru construirea bisericii mănăstirii din satul natal, Dobreşti, judeţul Timiş, şi pentru obştea ei monahală, precum şi un ajutor financiar de 2.000 de lei pentru mai mulţi angajaţi săraci din Administraţia patriarhală şi din Administraţia eparhială, "care muncesc mult, dar au salarii mici". "De asemenea, Patriarhul ajută financiar şi material (cu alimente sau haine) unii studenţi, monahi şi credincioşi mireni săraci care se află în situaţii dificile", se mai arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Citește și: Patriarhia Română, cec de 500.000 de euro donat pentru creștinii din Siria și Orientul Mijlociu

Totodată, potrivit comunicatului, din iniţiativă proprie, Patriarhul României, asemenea celorlalţi monahi care locuiesc în Reşedinţa patriarhală, plăteşte, din salariul său, o contribuţie lunară pentru locuinţă şi o contribuţie pentru masă. Tot din salariul său, Patriarhul îşi cumpără hainele, cărţile şi lucrurile strict necesare.

În acelaşi timp, orice donaţie financiară, pe care o primeşte personal, o îndreaptă integral spre susţinerea activităţilor liturgice, sociale şi culturale ale Bisericii, oferindu-se donatorului iniţial chitanţă şi scrisoare de mulţumire, mai spun reprezentanţii Patriarhiei.

De asemenea, "toate obiectele şi veşmintele liturgice primite de patriarh ca dar intră în inventarul şi patrimoniul bisericii, iar orice proprietate personală a patriarhului rămâne moştenire Bisericii, conform prevederilor canonice, statutare şi sinodale", a precizat sursa citată.

Citește și: Gabriel Liiceanu, carte cu dedicație către IPS Daniel. Vezi ce i-a scris

Potrivit Patriarhiei, "asemenea şi altor ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul României nu adună bani, ci dăruieşte bani, nici nu lucrează opt ore pe zi, ci adesea între 14 şi 16 ore pe zi. Din aceste motive, Patriarhul României poate vorbi cu convingere în predicile sale despre valoarea milosteniei şi a hărniciei, despre importanţa responsabilităţii şi corectitudinii faţă de instituţia Bisericii".

"În ceea ce priveşte personalul din Administraţia patriarhală, numai o treime din salariaţii Administraţiei patriarhale primeşte o contribuţie la salariu de la bugetul de stat, în valoare totală de 619.397 lei. În schimb, suma totală plătită lunar de Administraţia patriarhală pentru impozite şi asigurările sociale la salarii este de 1.126.584 lei, conform Declaraţiei 112 depusă la ANAF. Ca atare, Patriarhia Română virează la bugetul de stat aproape dublu faţă de cât primeşte", se mai arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel