Panică în Galați și Brăila, după cutremurele însoțite de bubuituri. Mihai Diaconescu, INFP: Zgomotul poate proveni de acolo

Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea

Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului Național de Fizică a Pământului, a vorbit despre cutremurele din Brăila.

Două cutremure au fost resimțite la diferență de nici 24 de ore în Băila, iar locuitorii din zonă s-au panicat afirmând că acestea au fost însoțite și de bubuituri. În timp ce unii oameni care au comentat pe rețelele sociale au părut foarte îngrijorați, alții au susținut că sursa zgomotelor puternice ar putea fi, de fapt, exercițiile militare.

"În Galați s-a simțit ca o detunătură, de două ori la intervale scurte. Cred că autoritățile ar trebui să ne informeze ce experimente militare fac și să nu ne mai prostească aiurea", a scris un localnic.

"Era vorba de exerciții militare de la începutul lunii aprilie, eu nu cred că se produc cutremure în regiunea noastră. Dumnezeu să ne apere de ce este mai rău...", a spus altcineva.

"Acum prea bate la ochi. Cutremure am tot simțit, dar ca astea de ieri și de astăzi nu prea. Tind să cred că da, e altceva și nu cutremur", a afirmat un alt localnic.

Explicația experților INFP

În acest context, Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), a fost întrebat la Antena 3 CNN dacă zgomotele auzite de localnici ar putea avea, de fapt, legătură cu exercițiile militare.

"Este foarte posibil, pentru că, în apropiere de Galați, este un poligon militar unde se pot efectua trageri. Deci zgomotul poate proveni de acolo. Un alt motiv din cauza căruia se poate auzi un zgomot, dacă este însoțit și de un cutremur, se datorează faptului că la interfața sol-aer pământul își schimbă contrastul de impedanță, o parte din energia cutremurului se transformă în energie acustică cu degajare de zgomot. (...) Este puțin probabil acest lucru, pentru că ar trebui să fie un cutremur puțin mai mare de 3,3, geomorfologia ar trebui să permită acest lucru", a spus seismologul Mihai Diaconescu.

Mihai Diaconescu: Trei din 10 cutremure din jurul localității

Totodată, expertul le-a răspuns și localnicilor care au susținut că în Baldovinești nu au fost cutremure.

"Din câte om observat eu pe hărți, geomorfologia are un caracter plan, nu există niciun deal, niciun mal, nici vreo chestie de genul acesta. În ceea ce privește faptul că la Baldovinești nu au fost cutremure, să îl luăm pe cel mai apropiat. În 2010, pe 4 august, un cutremur de 2,1 chiar în Baldovinești, în localitate. În apropiere de Baldovinești, la 500 m în afara localității, în 2006, un cutremur de 2,5. În 2011, alt cutremur, de 2,0. Am citat doar trei din 10 cutremure din jurul localității", mai spune el.

Astfel, seismologul a explicat că oamenii nu au motive de îngrijorare deoarece seismele produse în zone nu reprezintă nimic neobișnuit. 

"Înainte de a fi date publicității, cutremurele sunt verificate. Deci există o primă evaluare în momentul în care se produc, după care intervine seismologul de serviciu care se uită pe forma de undă. Exploziile sau cutremurele antropice au o formă specifică, nu precum cutremurele naturale cu undă P și undă S. Cutremurele antropice au ori un S foarte mic, ori lipsește cu desăvârșire", a mai explicat seismologul Mihai Diaconescu.

Precizările MApN


Ministerul Apărării Naționale a anunțat de altfel că în perioada 8-12 aprilie, în județele Brăila și Galați, se desfășoară exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare MOBEX BR-GL-24.
 
"Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare MOBEX BR-GL-24 se desfășoară, în perioada 8-12 aprilie, în județele Brăila și Galați.

Exercițiile de mobilizare se planifică şi se organizează periodic în toate județele, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciții şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfășurării acestora.

Scopul exercițiului de mobilizare MOBEX BR-GL-24



Scopul MOBEX - care vizează, în medie, aproximativ zece județe anual - este verificarea modului de realizare a completării cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, realizarea coeziunii între militarii în activitate și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme.

Pe timpul exercițiului, rezerviști cu domiciliul în județul Brăila, respectiv în județul Galați, cuprinși în planurile de mobilizare, vor fi chemați la unități militare în vederea desfășurării unor activități specifice de pregătire, potrivit prevederilor legale în vigoare. Exerciții similare s-au mai desfășurat în cele două județe în 2011 (Galați), respectiv 2015 (Brăila)", a anunțat MApN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel