Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Marian Munteanu, a criticat, vineri, organizaţiile non-guvernamentale care au cerut PNL retragerea sa din cursa electorală, el afirmând că "vin trei indivizi care primesc nişte bănuţi de nu ştiu unde şi sunt nemulţumiţi că nişte bugete acum o să dispară şi spun că vorbesc în numele Bucureştiului". Marian Munteanu a spus că îl "amuză" criticile societăţii civile.
Sociologul Duminică Gelu i-a răspuns lui Marian Munteanu după cele afirmate mai sus.
"Suntem unii dintre cei care au semnat scrisoarea la care se refera dl. Munteanu. Se pare, ca din punctul dumnealui de vedere, facem asta pentru ca suntem platiti de știu eu cine și nicidecum pentru ca a sa candidatura este o palma data peste fata Bucureștiului de către cei de la PNL. Reacțiile nu sunt împotriva dumnealui ci împotriva deștepților de la PNL care au îndrăznit sa îl propună trecând cu buldozerul peste o istorie a unui partid. Dacă era candidatul oricarui partid dl. Munteanu era doar un personaj pitoresc. Asa, este unul vizibil. Al naibii de vizibil...", a scris Duminică Gelu pe Facebook.
[citeste si]
Grupul pentru Dialog Social (GDS) consideră că, prin susţinerea candidaturii lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, PNL compromite valorile fundamentale ale liberalismului şi afectează imaginea României, asumându-şi politicile extremismului.
"Grupul pentru Dialog Social consideră că Partidul Naţional Liberal este liber, desigur, să nominalizeze pe cine doreşte la candidatura pentru Primăria Generală a Capitalei. Dar el trebuie să ştie totodată că, în felul acesta, compromite valorile fundamentale ale liberalismului, propunând electoratului Capitalei un candidat care nu are nimic în comun cu ele. Mai grav însă este că, făcând o astfel de alegere, el îşi asumă consecinţele politice ale unei nominalizări incompatibile cu reperele de la care se revendică în clipa de faţă România", se arată într-un comunicat al GDS.
"E nefiresc ca, prin opţiunea făcută de PNL, drumul pe care l-a parcurs România în aceşti 26 de ani să ne ducă înapoi, la reabilitarea politicilor naţionaliste şi fundamentaliste din interbelic, la izolaţionism, antioccidentalism şi xenofobie. Socotim de aceea că alegerea PNL angajează nu numai viitorul politic al partidului care a făcut-o, ci deopotrivă imaginea României. Ca membru în cadrul Partidului Popular European, PNL este obligat să combată politicile extremismului, iar nu să şi le asume, aşa cum o face prin această candidatură", se arată în comunicat.
"De aceea GDS consideră că în aceste momente este extrem de important să ne reafirmăm ataşamentul faţă de valorile ce definesc o societate deschisă. Candidatura lui Marian Munteanu nu poate decât să le submineze şi să le compromită. Reacţia noastră publică fermă este modalitatea de a le apăra", se mai arată în comunicat.
Joi, mai multe organizaţii neguvernamentale, între care Institutul de Politici Publice (IPP), Societatea Academică Română (SAR), Romani Criss şi ACCEPT, au dat publicităţii un "Apel pentru democraţie şi valori europene", în care cer PNL retragerea candidaturii lui Marian Munteanu pentru Primăria Capitalei.
Apel către conducerea Partidului Naţional Liberal să retragă candidatura lui Marian Munteanu
Semnatarii fac apel către conducerea Partidului Naţional Liberal să retragă candidatura lui Marian Munteanu pentru Primăria Municipiului Bucureşti considerând această nominalizare "o ofensă adusă valorilor democratice ale societăţii în care trăim".
Marian Munteanu "a avut şi are simpatii pentru curente de orientare fascistă, de care nu s-a dezis niciodată. Promovează un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice şi chiar constituţionale", subliniază semnatarii.
"Doar cu aceste motive în minte, şi cu îngrijorarea că prin promovarea unei astfel de persoane într-o asemenea candidatură unde poate să îşi expună ideile nocive ce pot să producă tulburări ireparabile în straturile sociale, etnice, confesionale şi nu numai din societate românească cerem PNL retragerea sprijinului politic pentru Marian Munteanu", se arată în apel.
Semnatarii atrag atenţia că, prin insistarea cu această candidatură, România riscă să intre într-o spirală izolaţionistă ce poate avea consecinţe foarte grave pentru democraţia românească.
Apelul este semnat de Institutul pentru Politici Publice, Societatea Academică din România, Centrul FILIA, Romani Criss – Centrul Romilor pentru Interventie Socială şi Studii, Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună", ACCEPT, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice şi Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu