Motivele pentru care prețurile la energie au explodat în țările din Europa. Previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare

Motivele pentru care prețurile la energie au explodat în țările din Europa. Previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Motivele pentru care prețurile la energie au explodat în țările din Europa. Previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Piețele europene ale energiei au ajuns la sume record, semnalând că lipsa aprovizionării se va înrăutăți la începutul sezonului de iarnă.

Depozitele de gaz și cărbune, dar și resursele hidrologice pentru producția de energie electrică sunt în scădere și există puține semne că situația se va îmbunătăți în curând, în timp ce cererea continuă să fie mare, după o pauză provocată de pandemie.

„Echilibrul cererii-ofertă al Europei va rămâne neobișnuit de strâns în direcția iernii, adăugând o presiune suplimentară asupra prețurilor pe o piață care se află deja la niveluri record”, au scris analiștii BloombergNEF într-un raport publicat marți.

Mulți dintre furnizorii mai mici de energie din Marea Britanie s-au prăbușit, în timp ce unii comercianți francezi de energie electrică se luptă să aprovizioneze clienții și riscă, de asemenea, să se prăbușească. Între timp, minerii europeni au avertizat că prețurile fără precedent le-ar putea perturba reconversia.

Futures-urile olandeze (contracte financiare derivate care obligă părțile să tranzacționeze un activ la o dată și un preț prestabilite) pe gazele naturale au crescut cu până la 12%, iar contractul echivalent din Marea Britanie a crescut cu aceeași rată. De asemenea, electricitatea germană pentru anul viitor a urcat la noi maxime. Prețul la țiței a crescut pentru prima dată la peste 80 de dolari pe baril, din octombrie 2018, iar prețurile cărbunelui din nord-vestul Europei au fost la cele mai ridicate de la criza financiară din 2008.

Criză de apă în Norvegia

Ultimul avertisment potrivit căruia criza de energie se răspândește în toată Europa vine de la operatorul de rețea norvegian Statnett SF, care a declarat că aprovizionarea cu energie electrică din sud-vestul țării este „presată” din cauza intrărilor scăzute și a stocurilor în scădere.

Lipsa ar putea limita exporturile către alte piețe, deoarece acea parte a țării este un centru pentru transporturile de energie în străinătate. Marea Britanie, care se confruntă cu o criză proprie de aprovizionare, plus Germania și Danemarca, sunt toate conectate la rețeaua norvegiană prin cabluri pe fundul mării.

"Acum există o cantitate foarte mică de apă, pentru această perioadă a anului, în multe dintre rezervoarele de aici", a spus Statnett.

Europa are cel mai ambițios plan climatic din lume, dar voința politică este testată prin creșterea costurilor energetice. În timp ce țările iau măsuri pentru a ușura lovitura asupra consumatorilor, Spania a avertizat Uniunea Europeană că măsurile de reducere a emisiilor „s-ar putea să nu suporte o perioadă susținută de prețuri abuzive ale energiei electrice”, potrivit unei scrisori din 20 septembrie.

O mare parte din creșterea prețurilor provine din lipsa de gaz, după o iarnă mai rece și mai lungă, stocurile fiind epuizate. Stocurile sunt acum cele mai scăzute din ultimii 10-15 ani pentru această perioadă a anului. În cadrul scenariului rece de iarnă al BNEF, nivelurile de stocare ale Europei la sfârșitul lunii martie ar fi de 2,5 miliarde de metri cubi, sau doar 3,8% din capacitatea maximă, a spus cercetătorul. 

Situația gazului rusesc

În timp ce Gazprom PJSC s-a concentrat pe reumplerea depozitului de gaz în Rusia, compania spune că toate obligațiile sale de furnizare a exportului au fost îndeplinite. Scăderea actuală a livrărilor prin legătura Yamal-Europa este o „situație temporară”, cauzată de o cerere a clientului, a spus acesta.

Gazul mai scump face cărbunele mai atractiv pentru generarea de energie electrică, a declarat Tom Lord, șef de tranzacționare și gestionarea riscurilor la Redshaw Advisors din Londra.

Pe măsură ce sezonul oficial de încălzire din regiune începe vineri, comercianții urmăresc semnele de vreme rece, ceea ce ar duce la creșterea cererii. De asemenea, va fi o licitație cheie de gaze în Ucraina pe 18 octombrie, pentru a vedea cât de mult combustibil va veni din Rusia. Orice semnal de la Gazprom privind momentul în care vor începe fluxuri semnificative de gaze pe controversata conductă Nord Stream 2 către Germania va avea, de asemenea, un impact asupra raliului.

„Este foarte dificil să faci prognoze. În prezent, piața gazelor este extrem de limitată”, a declarat Marco Saalfrank, șeful reprezentanților comerciali din Europa continentală la serviciul elvețian Axpo Holding AG. „Depinde foarte mult de cum va fi iarna, iar dacă este o iarnă rece, atunci vom vedea probabil că prețul gazului continuă să crească.”, a spus acesta, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel