Miza vizitei lui Philip Hammond la București: cu ce misiune l-a trimis Cameron în România

Cea mai mediatizată vizită oficială a începutului de an, cea a asistentului secretarului american de Stat, Victoria Nuland, s-a încrucișat cu un alt eveniment diplomatic cel puțin la fel de important. Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, are miercuri întrevederi cu președintele Iohannis și premierul Ponta. Cea mai sensibilă temă de pe agenda discuțiilor este cea a liberei circulații în Europa, de care depinde însuși viitorul Marii Britanii în Uniunea Europeană.

La preluarea mandatului de ministru de Externe, Hammond a primit din partea lui premierului britanic David Cameron misiunea sisifică de a vizita toate capitatele Uniunii Europene înainte de alegerile generale din mai 2015. Din iulie până în decembrie, Hammond a vizitat 13 țări ale Uniunii Europene și intenționează să aterizeze în alte 11 capitale până la scrutinul din primăvară.

David Cameron le-a promis electorilor că va renegocia relația Londrei cu Bruxellesul dacă va rămâne premier după alegerile din mai, un moment electoral pivotal pentru conservatorii britanici. Planurile sale, expuse în cadrul unui discurs rostit în noiembre, de a plafona numărul de imigranți din Marea Britanie  și de a deporta străinii care în șase luni nu-și găsesc de muncă au suscitat reacții acide la vârful Bruxellsului.

Șeful UE: Ne decurcăm și fără Marea Britanie. Fără Franța, suntem morți

Mulți lideri europeni i-au transmis lui Cameron că principiul liberei circulații nu este negociabil. Mai mult, presa germană susține că Angela Merkel va prefera să nu lupte pentru rămânerea Londrei în Uniunea Europeană decât să limiteze libera circulație.

În lumina alegerilor din mai, cruciale pentru viitorul Uniunii Europene așa cum o cunoaștem astăzi, Hammond are misiunea de a le arăta liderilor europeni cum vede guvernul britanic renegocierea relațiilor cu UE.

Hammond, trimis să "cucerească" liderii UE

Potrivit unei surse din Foreign Office citată de Daily Mail, Hammond "vizitează partenerii europeni pentru a le explica planurile noastre de reformă și este optimist cu privire la discuțiile de până acum (...) Este clar că aici nu e vorba doar despre nevoile Marii Britanii, multe alte țări și-au exprimat interesul în reformarea Uniunii Europene".

Hammond trebuie să câștige înțelegerea liderilor din Europa Centrală și Est, în contextul în care Polonia, de exemplu, a avertizat că-și va folosi dreptul de veto în cazul în care se va încerca modificarea tratatelor UE la capitolul imigrație.

Planul anti-români cutremură UE: Merkel renunță la Cameron

România și Bulgaria, țările pe care Hammond le vizitează succesiv în ianuarie, sunt poate cele mai sensibile la planurile privind imigrația ale Marii Britanii. Ridicarea restricțiilor de muncă pentru români și bulgari, la 1 ianuarie 2014, a declanșat o isterie în rândul britanicilor îngrijorați de perspectiva unei "invazii" a est-europenilor. Predicțiile multor politicieni britanici, în frunte cu liderul UKIP, Nigel Farage, au fost infirmate de cifrele unui studiu publicat în decembrie de Migration Observatory, care a arătat că numărul de imigranți români ajunși în Marea Britanie a rămas constant după abolirea restricțiilor de muncă. 

Șeful diplomației britanice se întâlnește cu Ponta, Iohannis și Aurescu

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Philip Hammond, se va întâlni miercuri cu omologul său român, Bogdan Aurescu, în cadrul unei vizite oficiale a diplomatului britanic la București, potrivit unui comunicat transmis redacției DC News de Ministerul Afacerilor Externe.

Conform MAE, "vor fi dezbătute subiecte de interes comun ale agendei europene, cu accent pe securitatea energetică, libera circulaţie, politica de extindere a UE şi relaţiile cu Balcanii de Vest, dinamica Parteneriatului Estic din perspectiva evoluţiilor recente din vecinătatea estică a Uniunii, parcursul european al Republicii Moldova". 

"Mă îndrept spre București pentru următoarea etapă a turneului meu în capitalele Uniunii Europene. Voi discuta despre reformele europene cu Victor Ponta, președintele Iohannis și ministrul de Externe Aurescu", a scris, marți seară, pe Twiiter, Philip Hammond.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel