Eurodeputatul Mircea Diaconu a vorbit, joi, în cadrul conferinței internaționale "Roșia Montană: Poveste fără sfârșit", de la Bruxelles, despre situația din Roșia Montană.
"Singurii munți care trebuie sparți sunt munții de obstacole care stau în calea dezvoltării Roșiei Montane. Ne-am luptat ani de zile pentru salvarea patrimoniului natural și cultural din regiune. Acum o luăm de la capăt; de data aceasta, însă, pentru oamenii care trăiesc într-una dintre cele mai sărace zone din România," a declarat eurodeputatul Mircea Diaconu, potrivit unui comunicat de presă.
Înalți oficiali ai Comisiei Europene, reprezentanți ai autoritătilor naționale, ai organizației pan-europene Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Investiții au discutat despre elaborarea unui proiect de valorificare a patrimoniului cultural al Roșiei Montane care să transforme acest sit într-un veritabil motor de dezvoltare a întregii regiuni. Proiectul prevede conceperea unei strategii pe termen lung, luând în considerare și posibile finanțări europene din perioada financiară 2016-2020. În cadrul seminarului, reprezentanți ai unor foste zone miniere din Spania, Slovenia și Anglia au prezentat experiența lor în implementarea unor proiecte de valorificare a patrimoniului cultural care au condus la dezvoltarea economică a respectivelor zone.
"Împreună cu primarii din Abrud, Brad, Bistrița, Certeju de Sus și Sălciua, cei aici de față, putem realiza lucruri importante care, sperăm noi, vor avea un impact și o influență și asupra localității Roșia Montană. Nu numai că proiecte de genul Gold Corporation nu se mai pot derula în momentul de față, dar s-au făcut niște pași importanți pentru a ne asigura că nu se vor realiza nici în viitor", a menționat Mihai Ghyka, Secretar de Stat în Ministerul Culturii. Primarul localității Brad, Florin Cazacu, a confirmat situația socio-economică precară din regiune, atrăgând atenția asupra încheierii drastice și dezastruoase a activitătii miniere în urmă cu zece ani, fără a i se oferi comunitătii locale alternative. "Ne uităm la un munte de aur cu burta goală. Avem nevoie de soluții", a adăugat Cazacu.
Vice-Președintele Europa Nostra, Costa Carras, a ținut să-i felicite pe cetătenii români care au fost implicați în oprirea proiectului Gold Corporation la Roșia Montană: "Societatea civilă românească s-a dovedit a fi cu mult deasupra liderilor politici; Roșia Montană a devenit un exemplu demn de urmat în întreaga Europă."
[citeste si]
"Am pus pe hârtie planuri și idei concrete pentru întreaga regiune, iar în luna mai voi merge la Roșia Montană pentru a sprijini reprezentanții locali care au acceptat invitația noastră, dar și pentru a convinge primăriile care nu au fost alături de noi astăzi, că poate exista dezvoltare economică și după moartea proiectului Gold Corporation", a adăugat europarlamentarul Mircea Diaconu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News