Mihai Şora, propunere ONORANTĂ, Primăria Generală: Cetăţean de onoare

Filosoful Mihai Şora a fost propus pentru acordarea titulului de cetăţean de onoare al Capitalei.

Filosoful Mihai Şora ar putea primi titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale la promovarea valorilor culturale româneşti, un proiect de hotărâre pe această temă regăsindu-se pe ordinea de zi a şedinţei CGMB din 28 martie.

'Se conferă titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti domnului Mihai Şora, în semn de recunoaştere a activităţii sale şi a contribuţiei la dezvoltarea şi promovarea valorilor culturale româneşti', se arată în proiectul de hotărâre.

În expunerea de motive se arată că Mihai Şora este o personalitate marcantă a societăţii române contemporane.

'Ca filosof şi eseist a avut o activitate publicistică remarcabilă. (...) Şora a avut o contribuţie importantă în societatea românească prin activitatea sa profesională desfăşurată în cadrul Editurii de Stat pentru Literatură şi Artă (redactor-şef între anii 1954 - 1969), unde s-a remarcat ca fiind fondatorul unei noi colecţii de cărţi, 'Biblioteca pentru Toţi', Editurii pentru Limbi străine (şef de secţie între anii 1951 - 1954), Ministerului de Externe (referent de specialitate între anii 1948 - 1951)', relevă sursa citată.

A fost primul ministru al Învăţământului după căderea regimului comunist, făcând parte din Guvernul condus de Petre Roman. Şi-a dat demisia din Guvern în semn de protest faţă de mineriadele din 13-15 iunie 1990, fiind singurul ministru din Guvern care a făcut acest gest de onoare, refuzând apoi să mai ocupe funcţii în cadrul administraţiei de stat.

Membru de onoare al Academiei Române

'Implicarea sa civică este şi ea foarte însemnată. Este membru fondator al Alianţei Civice, al Grupului de Dialog Social, precum şi al Societăţii Române de Fenomenologie. Este membru de onoare al Academiei Române. Prin apariţiile şi poziţiile sale în spaţiul public s-a remarcat ca un reper moral, luând atitudine faţă de derapajele autorităţilor şi susţinând constant păstrarea principiilor unui stat democratic', menţionează sursa citată.

[citeste si]

Pentru activitatea şi creaţia sa a fost recompensat de-a lungul timpului cu distincţii şi premii precum: Premiul Uniunii Scriitorilor în anii 1978 şi 1998, Ordinul naţional 'Steaua României' în grad de Cavaler în 2016, Decoraţia regală 'Nihil sine Deo' în 2011.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel